A felnőttképzési törvény módosítása

Megjelent a felsőoktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2020. évi CXLVIII. törvény a Magyar Közlöny 282. számában.  A kapcsolódó törvények közé tartozik a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény is (a továbbiakban: Fktv.), amely módosítása rendezi a munka és tűzvédelmi képzések sok aggodalmat kiváltó bejelentését is.

Bővebben ...

Megállapodás a minimálbérről

Megszületett a 2021-es bérmegállpodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Ennek értelmében 2021 február 1-től a minimálbér bruttó 167 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nő.

Bővebben ...

Minimálbér és garantált bérminimum 2021

A járványhelyzet okozta bizonytalanságok miatt nem jutottak még közös nevezőre a munkaadók és munkavállalók a minimálbér és a garantált bérminimum 2021-es emeléséről. Az ITM közleménye szerint a kormányzat kompromisszumos megállapodás kialakításában érdekelt, ezért az egyeztetések januárban folytatódnak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF).

Bővebben ...

A felnőttképzés új szabályai

2020. januárjától jelentősen változott a szakképzés és vele a felnőttképzés rendszere is. A megváltozott szabályozás egyik meghatározó eleme, hogy az felnőttképzési törvény (Fktv) hatálya valamennyi felnőtt képzési tevékenységet folytatóra kiterjed.  Emiatt szélesebb tevekénységi kör kerül bele a „felnőttképzési tevékenység” halmazába és válik a tevékenység alapján bejelentésre vagy engedély megszerzésére kötelezett felnőttképzővé. A változás azokat a vállalatokat is érinti, beleértve a mezőgazdálkodókat is, akik folytatnak képző tevékenységet.

Bővebben ...