A munkavédelmi, foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzést végző hatóság 2024. évi tervezett ellenőrzéseinek mezőgazdaság aspektusai

Az ellenőrzési terv során kiemelt szempont annak elősegítése, hogy az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények valósuljanak meg, továbbá, hogy a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek, rendelkezzenek rendezett jogviszonnyal, ami csökkenti a jogkövető vállalkozások versenyhátrányát, segíti a munkahelyek megtartását, és az új, legális (adózó) munkahelyek létesítését, valamint előmozdítja az állam gazdaságfehérítési céljait.

 

  1. MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉSI FELADATOK
  1. Veszélyes anyaggal végzett tevékenységek célvizsgálata, melynek célja a fokozott expozíciós esetszámok csökkentése és a mérgezéses esetek megelőzése.

A veszélyes anyag használatára, és a munkavállalókat érő vegyi anyag expozíciós határértékekre vonatkozó munkavédelmi jogszabályok változása miatt szükségessé vált egy átfogó országos ellenőrzés, mely ráirányítja a figyelmet a vegyi anyagok veszélyeire, az új határértékek betartásának fontosságára, ezzel elősegítve a munkavállalók egészségének hosszú távú megőrzését. 2022. évben 419 fokozott expozíciós esetet jelentettek, ami jelentős emelkedést mutat a korábbi évekhez képest (2021. évben 295, 2020-ban 123 eset volt). Az elmúlt tíz évben 15 halálos, 4 életveszélyes és 6 maradandó károsodást okozó veszélyes anyag okozta baleset történt a munkahelyeken. A célvizsgálat további szakmai indoka, hogy az országos átfogó ellenőrzés várhatóan növelni fogja a veszélyes anyagokkal végzett tevékenységek tudatosságát a munkáltatók és a munkavállalók részéről is.

Ellenőrizendő időszak: 2024.04. 01.- 2024. 05. 31.

  1. Saját kezdeményezésű vármegyei célvizsgálat, melynek célja a munkavállalókat érintő veszélyforrások vizsgálata.

A munkavédelmi ellenőrzést végző hatóságok által az illetékességi területük gazdasági szerkezete, munkabaleseti helyzete és az ellenőrzési tapasztalataik figyelembevétele alapján kiválasztott tevékenység, szakma vagy ágazat célvizsgálata.

Ellenőrizendő időszak: 2024-ben vármegyénkként meghatározott időszakokban.

  1. Előre bejelentett ellenőrzés, melynek célja a munkáltatók munkavédelmi rendszerének ellenőrzése és a munkavállalókat érintő veszélyforrások vizsgálata.

Az előre bejelentett ellenőrzés az ellenőrzést megelőzően egy hónappal történő kiértesítés alapján, több kormánytisztviselő által végzett helyszíni ellenőrzés a tárgyban kiadott módszertani útmutató szerinti tartalommal, elsősorban a külföldieket vagy vendégmunkásokat foglalkoztató munkáltatókra tekintettel.

Ellenőrizendő időszak: 2024-ben vármegyénkként nevesített időszakokban.

A célvizsgálatok során kiemelt szempontok

 

 
   


A veszélyes anyagokkal végzett célvizsgálatainak időtartama alatt a munkavédelmi feladatot ellátó kormánytisztviselőnként legalább 3-3 munkáltató ellenőrzése.

Az ellenőrzések során a munkabiztonsági és munkaegészségügyi követelmények megvalósulását is vizsgálni kell.

Olyan munkáltatók kiválasztására kell törekedni, ahol többféle tevékenységet végeznek, a különböző típusú munkaeszközöket használnak, valamint az ellenőrzött munkáltatók többségében 10 főt meghaladó munkavállalói létszámot foglalkoztatnak.

          

Soron kívüli akcióellenőrzések

 

A foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter a munkavédelmet érintő változások, rendkívüli események vagy körülmények miatt (pl. súlyos munkabalesetek növekedése, a munkabaleseti és foglalkozási megbetegedések statisztikai trendjének változása, egyes ágazatokban bekövetkező kedvezőtlen változások, extrém időjárási körülmények, jogszabályváltozás) az ellenőrzési terven felül akcióellenőrzést rendelhet el.

  1. FOGLALKOZTATÁS-FELÜGYELETI ELLENŐRZÉSI FELADATOK

A munkavállalók jogviszonyának rendezettsége érdekében a foglalkoztatásukra vonatkozó alapvető szabályok érvényre juttatására irányuló akcióellenőrzés, különös tekintettel a vendégmunkások foglalkoztatására. Célja a munkavállalók alapvető jogai érvényesülésének elősegítése, illetve a tisztességes, jogkövető vállalkozások versenyhátrányának csökkentése.

Ütemezése: 2024. június-július

Ellenőrizendő időszak: 2023. január 1. napjától a vizsgálat időpontjáig tartó időszak.

Budapest, 2023. november 20.

Készítette: Csizmadia Máté