Kiemelten ellenőrzik a mezőgazdaságot 2022-ben!

A 86/2019.  (IV. 23.) Kormányrendelet értelmében a szakmai irányító miniszter országos hatósági ellenőrzési tervet készít a fővárosi és megyei kormányhivatalok által lefolytatandó ellenőrzésekhez és gondoskodik ennek közzétételéről. Ennek megfelelően Innovációs és Technológiai Minisztérium közzétette a 2022. évi országos ellenőrzési tervét.

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a foglalkozás-felügyeleti ellenőrzési feladatok között szerepel a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszergyártási és italgyártási alágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célzott ellenőrzése. A kiadott terv szerint vizsgálni fogják a munka törvénykönyve gyakorlati érvényesülését, különös tekintettel arra, hogy ezeknek a területeknek a vállalkozásai körében az elmúlt időszakban nem történt hasonló jellegű vizsgálat.

Az ellenőrizendő időszak 2021. január 1-től egészen a vizsgálat idejéig tartó időszak. Az ellenőrzés várható időpontja 2022. szeptember-október.

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy 2022 március-áprilisában szintén célvizsgálat keretében ellenőrzésre kerül a munkavállalók jogviszonyának rendezettsége, illetve az alapvető szabályok érvényre juttatása. A vizsgált időszak szintén 2021. január 1-től az ellenőrzés időpontjáig tart.

Mindenképpen javasoljuk a tavalyi, illetve az idei adminisztráció átlátható, pontos vezetését, hiszen a terület szorosan kapcsolódik a rendezett munkaügyi kapcsolatokhoz, amelyek számos támogatás esetében feltételt jelent.

Készítette:   Csizmadia Máté

#agrárfoglalkoztatás #agrárhr #csizmadiamáté #munkaügyitanácsadás #agrármunkaadók #munkapszichológia #hr #foglalkoztatás