Mellé lőtt termésbecslés

Az adott évben várhatóan betakarításra kerülő termények mennyiségéről hosszú évtizedek óta készülnek előzetes becslések, amelyek a termelők számára is fontos információt szolgáltatnak.

Bővebben...

Gabonapiaci helyzet - 2017. július

A tavalyi, világszinten búzából és kukoricából is rekordtermést hozó év után az idei betakarítási kilátások kedvezőtlenebbek ugyan, de ennek ellenére az elmúlt 5 év átlagát meghaladó mennyiségű gabona kerülhet a magtárakba. Az Egyesült Államok Agrárminisztériumának (USDA) 2017. júniusára vonatkozó előrejelzése alapján világszinten mintegy 15 millió tonnával eshet vissza a búza, 10 millió tonnával pedig az árpa betakarított mennyisége.

Bővebben...

Jelentés a Copa-Cogeca 2017. márciusi gabona és olajos növények munkacsoporti üléséről

A tagállami beszámolók alapján az EU-28-ak területén jelentős fagykár nem következett be, ugyanakkor egyes térségekben még hótakaró fedi a vetéseket. A legtöbb tagállam jó terméskilátásokról adott számot, Franciaország jelezte, hogy egyes régiókban vízhiányos állapot kezd kialakulni. A tavaly novemberben bemutatott terméseredményeket érdemben senki nem módosította.

Bővebben...

Gabonapiaci és olajos növény információk - 2016. december

Európán belül a terméseredményeket illetően kettőség alakult ki, Nyugat Európa egyes térségében – főleg Franciaországban és Németországban – a kedvezőtlen időjárás miatt jelentős visszaesés következett be a gabonatermelésben. A legnagyobb kiesés Franciaországban következett be, ahol a búza termésátlaga a tavalyi 7,9 t/ha-ról 5,4 t/ha-ra csökkent, az össztermés közel 13 millió tonnával esett vissza. 

Bővebben...