Komoly a zavar a hazai gabonapiacon, magyar-e még a magyar kenyér?

Ukrajnából eddig több, mint 1,3 millió tonna kétes minőségű gabona és olajos mag – ebből 900.000 tonna kukorica – érkezett hazánkba. Ez a mennyiség, valamint a tavaly bejelentett exportengedélyezési eljárás miatt a gabonapiac befagyott, a termelők sem itthon, sem exportra nem tudják eladni a terményeiket. Emiatt egyre kevésbé finanszírozhatók a tavaszi munkák, ami az elszabadult inputárak miatt eleve csökkenő műtrágya felhasználás következtében már az ez évi termelést is veszélyezteti. A gazdákat tavaly ért 1000Mrd Ft-ot meghaladó kár mellett a rossz szabályozás miatt gyakorlatilag nem részesülnek kárenyhítésben. A nemzetgazdaság többi ágától eltérően nem, illetve késve és érdemben kisebb mértékben jutnak kedvezményes hitelekhez, amit most a gabonapiac befagyása csak tetőz. Mindeközben a fogyasztó az ukrán búzából készített kenyeret kénytelen megvásárolni.

 

Bővebben ...

Csökkenteni kell a klímaváltozás negatív hatásait

Az elmúlt gazdasági év a legtöbb növénytermesztő számára megmutatta, hogy jelentős mértékű károkat szenvedhetnek el, ráadásul ez olyan időszakkal járt együtt, amely jelentős inputköltség növekedések jellemeztek. Az új KAP stratégiai terv jövő január 1.-től lép érvénybe, melynek részleteit még sok területen homály fedi. Az új vidékfejlesztési pályázatokról szintén nem hangzott el sok konkrétum a felelős tárca részéről.

 

Bővebben ...

Tartósan vízhiányos időszak vége

A belügyminiszter közleménye szerint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 15/C. § (9) bekezdése alapján, az ország egész területén a tartósan vízhiányos időszak végét 2022. október 31. napjával állapítják meg.

Ebben az évben a tartósan vízhiányos időszak 2022. március 21. napjával indult. Ezen időszak alatt az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után nem kell fizetni vízkészletjárulékot.

Elektronikus permetezési napló

A növényvédelmi tevékenységről szóló 22/2022. (VII. 29.) AM rendelet értelmében 2023. január 1.-től:

- A 10 ha-nál nagyobb összterületen gazdálkodó termelőnek a rovarölőszeres kezelésekről – ha azt az egységes kérelem felületén alkalmazott hasznosítási kódok szerinti szántóföldi kultúrában végzi – a permetezési naplót a NÉBIH elektronikus felületén kell vezetnie.

- A termelőnek a már NÉBIH felületen rögzített adatok kivételével legkésőbb minden naptári év január 31.-ig fel kell tölteni az előző évben elvégzett, az értékesítési célra szánt növény, növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezeléseket - ideértve a csávázott vetőmag vetését is. Az adatszolgáltatást először 2024. január 31.-ig kell megtenni 2023 adatainak vonatkozásában.