A mezőgazdasági kutak további szabályozásáról

A decemberi hírlevélben jeleztük, hogy a januárban életbe lépő szabály szerint, adott esetben vízjogi engedély nélkül is lehet végezni öntözési tevékenységet. (2020. évi CLXXV. tv.) Ezen szabályt újonnan létrehozandó, valamint már meglévő kutakra is lehet alkalmazni.

Bővebben ...

Tájékoztató a 2020-as végleges kárbejelentési adatokról

A legnagyobb területen károsodott megyék: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (89 289 ha); Békés megye (43 901 ha) és Győr-Moson-Sopron megye (42 622 ha). Az aszálykárra bejelentett összes terület (323 ezer ha), az elmúlt öt év átlagának ez több, mint ötszöröse.

Az összes káreseményre bejelentett terület (517 ezer ha) is lényegesen magasabb, mint a tavalyi érték (296 ezer ha), ami a tavalyi év aszályos területinek jelentős mennyiségéből adódik.

Jelenleg még a kár összértéke nem ismert, erről később tájékoztatást adunk.

Bővebben ...

Hamarosan új feladat hárul minden gazdálkodóra, aki földet művel

Január második felében megjelent a Talajvédelmi Cselekvési Terv (TCST). A tervben még nincsenek konkrétumok, de egy dologra mindenképpen fel szeretnénk hívni tagjaink figyelmét. Az elképzelés szerint a gazdálkodóra hárul a jövőben az a feladat, hogy Gazdálkodói Talajvédelmi Programot (GTP) készítsen az integrált termesztés szemléletmódját szem előtt tartva. Ahogy a TCST fogalmaz, „A kötelezettségek és a lehetőségek eredőjeként a hatóság szakmai támogatásával a gazdálkodó tervezi meg és hajtja végre a területére vonatkozó talajvédelmi feladatokat.” Megfelelő szaktudás hiánya esetén szaktanácsadó felkérése szükséges a program elkészítéséhez. A programot 5 évente felülvizsgálják. Ez megadja a lehetőséget az eredmények kiértékelésére és új elemek beépítésére.

Bővebben ...