Nemzetközi termésvárakozások

Globális szinten 1214,3 m tonna kukoricát várnak az elemzők. Ebből az EU 59,4 m tonnát takaríthat be. Ukrajnából a kedvező időjárásnak köszönhetően 28 m tonna kukorica kerülhet a tárolókba, amiből akár 22 m tonnát is exportálhat majd. A „durva szemű” (kukorica, zab, árpa, cirok) termények esetében összességében a fogyasztás csökkenni fog, ami a készletek növekedését fogja eredményezni. A legnagyobb készletnövekedés Braziliában lehetséges, ahol 1,3 m tonnával növekedhet a zárókészlet, 8 m tonnára.

Bővebben ...

Megkezdődött az őszi betakarítás

A Minisztérium közreadta az első őszi betakarítási jelentést. A napraforgó 2,9t/ha-os termésátlaga már kialakultnak tekinthető 77%-os készültség mellett, de a kukorica eredménye a 4%-os vágást tekintve még nagyobb mértékben változhat, bár a legutolsó termésbecslés adata szerint a korábbiakhoz hasonlóan 7,8t/ha-os végeredményt várnak a növénytől, bár a csökkent mértékű tápanyagvisszapótlás és az ebben az évben is megjelent aszály miatt kissé elbizakodottnak tűnik ez az előrejelzés.

Bővebben ...

Komoly a zavar a hazai gabonapiacon, magyar-e még a magyar kenyér?

Ukrajnából eddig több, mint 1,3 millió tonna kétes minőségű gabona és olajos mag – ebből 900.000 tonna kukorica – érkezett hazánkba. Ez a mennyiség, valamint a tavaly bejelentett exportengedélyezési eljárás miatt a gabonapiac befagyott, a termelők sem itthon, sem exportra nem tudják eladni a terményeiket. Emiatt egyre kevésbé finanszírozhatók a tavaszi munkák, ami az elszabadult inputárak miatt eleve csökkenő műtrágya felhasználás következtében már az ez évi termelést is veszélyezteti. A gazdákat tavaly ért 1000Mrd Ft-ot meghaladó kár mellett a rossz szabályozás miatt gyakorlatilag nem részesülnek kárenyhítésben. A nemzetgazdaság többi ágától eltérően nem, illetve késve és érdemben kisebb mértékben jutnak kedvezményes hitelekhez, amit most a gabonapiac befagyása csak tetőz. Mindeközben a fogyasztó az ukrán búzából készített kenyeret kénytelen megvásárolni.

 

Bővebben ...

Csökkenteni kell a klímaváltozás negatív hatásait

Az elmúlt gazdasági év a legtöbb növénytermesztő számára megmutatta, hogy jelentős mértékű károkat szenvedhetnek el, ráadásul ez olyan időszakkal járt együtt, amely jelentős inputköltség növekedések jellemeztek. Az új KAP stratégiai terv jövő január 1.-től lép érvénybe, melynek részleteit még sok területen homály fedi. Az új vidékfejlesztési pályázatokról szintén nem hangzott el sok konkrétum a felelős tárca részéről.

 

Bővebben ...