Hamarosan új feladat hárul minden gazdálkodóra, aki földet művel

Január második felében megjelent a Talajvédelmi Cselekvési Terv (TCST). A tervben még nincsenek konkrétumok, de egy dologra mindenképpen fel szeretnénk hívni tagjaink figyelmét. Az elképzelés szerint a gazdálkodóra hárul a jövőben az a feladat, hogy Gazdálkodói Talajvédelmi Programot (GTP) készítsen az integrált termesztés szemléletmódját szem előtt tartva. Ahogy a TCST fogalmaz, „A kötelezettségek és a lehetőségek eredőjeként a hatóság szakmai támogatásával a gazdálkodó tervezi meg és hajtja végre a területére vonatkozó talajvédelmi feladatokat.” Megfelelő szaktudás hiánya esetén szaktanácsadó felkérése szükséges a program elkészítéséhez. A programot 5 évente felülvizsgálják. Ez megadja a lehetőséget az eredmények kiértékelésére és új elemek beépítésére.

 

 

 

A GTP-ben található célok és feladatok elvégzését a hatóság kiválasztott minták alapján ellenőrzi. Ha az elvégzett feladatok nincsenek szinkronban a tervvel, akkor felszólítják a gazdálkodót a korrigálásra.

A talajvédelmi hatóság a jövőben inkább az ellenőrzési tevékenységet kívánja ellátni, nem pedig az engedélyezési szerepkört. Ez részben már megvalósult 2020-ban azzal – írja a TCST –, hogy a szennyvíziszap kijuttatás kivételével az eddigi engedélyköteles tevékenységek csak bejelentéskötelezettséget vonnak maguk után.

A TCST céljai a:

  • hatásos talajvédelem
  • talajvédelmi tudásmenedzsment
  • modern alapinfrastruktúra kialakítása

A TCST-ben nincs időterv meghatározva, de arra lehet számítani, hogy az új KAP-ban már fel kell mutatni valamilyen eredményt ezen a területen. A TCST-ben viszont még az is megvalósítandó feladatként jelenik meg, hogy az elkészítéshez értő szakembereket ki kell képezni. Jelenleg tehát konkrét teendő nincs ebben a témában, de fel kell készülni rá, hogy a közeljövőben új kötelezettséggel bővül a legtöbb gazdálkodó feladatköre.

Készítette: Csősz Tibor