Őszi vetésű növények állapotminősítése (2021. április 06.)

Az EU Bizottság Tanácsi munkacsoportjának jelentése alapján, tél végén és tavasz elején az átlagosnál magasabb hőmérséklet volt megfigyelhető (+2-6 fok), főleg a déli részeken. A Kárpát-medencében 0,2-2 fokkal alakult magasabban a hőmérséklet. A csapadék mennysége mindenhol elmaradt a várttól. Jelentős fagykárokat nem figyeltek meg a műholdak képei alapján. Erre esetleg Bulgáriában és Romániában lett volna lehetőség. Az ez évi termelési kilátásokról az alábbiakat állapították meg. Az orosz búzakilátások 2020-hoz képest 7,7%-kal csökkenhetnek, az ukrán állományok jó állapotban vannak, így a múlt évhez képest 10m tonnával nagyobb mennyiségre számíthatnak, amiből a búza kb a felét teszi ki és a másik felének nagy részét a kukorica szolgáltatja majd körülbelül 34m tonnával. Az ausztrál búza és árpa hozama viszont akár 20%-kal is alacsonyabb lehet 2020-hoz képest.

 

tábla h2 2

Az árak emelkedése szinte mindenhol megállt a tavasz elején. Az árak további alakulására nagy hatással lehet a további időszak időjárása. Április közepétől az AKI PÁIR megújult formában áll az érdeklődők rendelkezésére. A rendszer szerint az alábbi aktuális árakkal lehet találkozni a nemzetközi és hazai platformokon. (az amerikai gabonaárakat nem elemzi a rendszer):

A MATIF-on a búza ára a 9. héten tetőzött 87e HUF-on és a 14. hétre egészen 75eHUF/t-ig csökkent. Ekkor a hazai piacon a termelői ár 72e HUF/t volt. Mint megszokhattuk a takarmány búza ára sem maradt el sokkal e mögött. (70eHUF/t)

A napraforgó és a repce ár is elérte a lokális csúcsát az elmúlt hetekben 185eHUF/t körül. Mindkét olajos növénynél az árak korrekciója figyelhető meg most itthon, a repcénél 170eHUF és a napraforgónál 145eHUF/t környékén.

A kukorica ára Párizsban 82e HUF/t-ról csökkent 77eHUF-ra, itthon pedig a takarmánykukoricáért 68eHUF-ot adtak egy tonnáért. Egyelőre a csúcs a 12. héten volt megfigyelhető a PÁIR szerint, amikor itthon meghaladta a 72eHUF-ot tonnánként. Jelenleg a piac nem számít a terményárak drasztikus csökkenésére. Ezeken az árszínvonalakon viszont egyre komolyabb hangsúlyt fog kapni a post-harvest tevékenység, amivel megőrizhető a raktározás során a gabona minősége.

 

Készítette: Csősz Tibor