Az őszi növények betakarítási eredményei

Megérkezett az utolsó összesített táblázat a minisztériumból. Ezek a számok tekinthetők végeredménynek. A 2020-as évhez képest a burgonya kivételével – amely 7%-os növekedéssel zárt – mindenhol 6-10 %-os csökkenést látunk. A kukorica eredménye viszont egyenesen visszaesés.

Tavaly az országos átlag 8,58 tonna volt hektáron-ként, de most éppen csak elérte a 6 tonnás átlagot. Ez 30%-os különbség. Csak nekünk tűnhet úgy, hogy ez az oka a magas áraknak, de ha megnézzük, hogy november 18.-án a Nemzetközi Gabona Tanács (IGC) mit jósol, akkor láthatjuk, hogy még előző hónaphoz képest is javultak két millió tonnával a globális várakozások. Összesen 1212 millió tonna termést várnak a szakértők 1203 millió tonna felhasználása mellett. Ez a különbség lehet az oka a kis piaci ár-korrekciónak, amit megfigyelhettünk az elmúlt pár hétben, így mostanra 90.000 Ft alá kúszott a tonnánkénti ár az országban.

2021 évi őszi betakarítási adatok

V hirlevel I tabla

Forrás: AM

Pontosan ellenkező folyamat az viszont, ami a búza árát már-már az egekbe repíti, hiszen 100.000 Ft feletti árakról hallani idehaza és nem csak a malmi búzára nézve, hanem a takarmányra is. A globálisan 777 millió tonnára várt eredményhez 782 milliós felhasználást jeleztek előre november második felében. Mindkét növénynél a prognosztizált adatok egyaránt csúcstermést jelentenek. Az USDA az orosz búza-termést 74,5 millió tonnára becsüli, ami 13%-kal kevesebb, mint tavaly. Az átlag-termésük 9%-kal marad el a tavalyi eredményüktől.

Jelenleg a két növény párizsi tőzsdei ára november 18.-án a kalászosé 300,5 EUR, a kukoricáé 251,25 EUR volt a legközelebbi lejáratra tonnánként.

Szójából 360-380 millió tonna közé várja a globális termést az IGC illetve az USDA. A bab export ára Ukrajnában 545 USD volt október végén. A napraforgó EU-s termésátlagát2,37 t/ha-ra becsülik, ami 19%-kal jobb lehet, mint a tavalyi érték, a behozatal ára pedig Bordóban 726, míg Ukrajnában 688 USD volt tonnánként. Ukrajnában a napra-forgó termés 16%-kal lesz magasabb ebben az évben, mint tavaly.

Idehaza a betakarítás és a vetés után mindenki a csapadékot várja, hisz az őszi vetések már a földben, sőt már ki is keltek és a repce is több leveles állapotban várja a csapadékot, hogy homogén és megerősödött állományként nézzen szembe a téllel. Előrejelzés szerint viszont az eső még várat magára, ezzel nem a legjobb képet vetíti előre a gazdák számára.