Gabonapiaci áttekintés

2020-ban a mezőgazdaság növénytermesztési eredményeit nem csak az időjárás viszontagságai, hanem a pandémai hatásai is befolyásolták. Összességében azonban eddig a pillanatig a körülményekhez képest jobb eredményeket értek el a gazdálkodók, mint azt előzetesen gondolták. Szántóföldi növények esetében egyedül a repce nevezhető vesztesnek. Annak ellenére, hogy az időjárás alakulása a gyakori esőzésekkel, megnehezítette a betakarítást és a vetést az AM november 18.-i jelentése alapján viszonylag jó állnak a munkákkal, egyedül a mélyszántásnál vannak elmaradások. Országosan a területi és időjárási eltérések hatására vannak olyan régiók, ahol vagy elmaradt az őszi vetés az optimális időponttól, vagy helyenként olyan alternatív megoldáshoz folyamodtak, mint például a szórva vetés.

 

 

 

Az országos őszi betakarítási és talajművelési állapot 2020.november 18.-án

            Forrás: AM

A KSH legfrissebb adatai szerint őszi búzából ilyen feltételek mellett is elérte az össztermés az 5M tonnát, és az átlagtermés az elmúlt 5 év második legjobbja lett 5,37t/ha-ral. Az árak kedvezően alakultak eddig. A magasabb malmi búza ár oka lehet, hogy ennek a minőségnek az aránya alacsonyabb a szokásosnál, valamint a vírushelyzet miatti megváltozott készletezési stratégia is befolyásolhatja a piacot. Természetesen továbbra is a világpiac a meghatározó, illetve közre játszik a 360Ft körüli EUR árfolyam is. A világ búzafelhasználása alacsonyabb, mint az előrejelzett termésmennyiség. A legutóbbi IGC jelentés szerint a termés 764M tonna (előző hónaphoz képest 1M tonnával növekedett), míg a felhasználás 751M tonna lehet. Az átmenő készlet szinte változatlan marad, 291M tonna. Az USDA szerint 773M tonna búzára lehet számítani világszinten, ami e jelentés szerint is új csúcsot jelent. Ezt az eredményt a múlt hónapi orosz előrejelzés 5M tonnás emelkedése mellett mutatták ki, ahol így 83M tonna termést várnak. Mindeközben az USA, Ukrajna, Kanada és Argentína összesen majd 3,5M tonnával vágta vissza várakozásait. A tőzsdén az árak az elmúlt hónapokban meredek emelkedést mutattak. A MATIF-on augusztus közepe óta 180EUR-ról mára 212EUR-ig nőtt a búza ára a legközelebbi lejáratra nézve. A CBOT-on ugyanez a tendencia figyelhető meg, és elérte a termény ára a 230USD-t. Mindkét helyszínen az ár körülbelül október 20-23 körül maximalizálódott, utána kis korrekció volt, de a trend nem mutatott törést, Európában új csúcsra emelkedett, az USA-ban egyelőre stagnál az ár novemberben. A hazai árak követték ezt az emelkedési folyamatot, ennek köszönhetően az AKI szerinti piaci árak étkezési búzánál 64.000, takarmány búzánál 62.000Ft/t körül alakultak október végén. A fizikai piacon 65.000-es malmi és 58-62.000Ft/t-s takarmánybúza árról értesülhettünk. A BÉT-n továbbra sem történt kötés a búzára 2017 májusa óta. Búzaexportunk az 1-7 hónapot figyelembe véve az előző év hasonló időszakához képest 17%-kal volt magasabb. (kb. 1,4M tonna)

A búza vetését nem tudták optimális időben befejezni. Az elmúlt napok-hetek esőzései kezdetén még az aratást szüneteltetve inkább a vetés felé fordultak a gazdák, de a csapadék növekedésével néhány napra a vetéssel is fel kellett hagyni.

A kukorica betakarítása időben megkezdődött. Az időjárás ennek a növénynek kedvezett leginkább, de optimálisnak nem volt nevezhető. Jelenleg 91%-os aratási arány mellett az országos átlag 8,64t/ha körül alakul, ami jelen állás szerint már mindenkori csúcs lehet 2016 után. Világviszonylatban az előrejelzések szerint a búzához hasonlóan rekordtermést és felhasználást várnak, viszont a legutolsó európai jelentés szerint csökken az októberi adatokhoz képest a várható termés (1.156M tonna). A felhasználás jócskán (17M tonnával) meghaladhatja a megtermelt mennyiséget. A meghatározó tőzsdéken az árak Amerikában október végéig 165USD/t-ig, míg Európában 195 EUR fölé emelkedtek. Egy kis korrekció után most november közepén már az októberi csúcsokat döntögeti az árfolyam. Ennek oka lehet, hogy a novemberi USDA elemzés jócskán 14M tonnával csökkentette a világ termési kilátásait. Ebből 8M tonnát az ukrán előrejelzés tett ki miután a meglehetősen száraz időjárás miatt a vártnál rosszabb eredményeket mérnek a betakarítás során. Ez és a kínai fogyasztásnövekedés együttesen szintén segíti az árak növekedését. A hazai piacon kialakult árak 55-60.000Ft körül mozognak, ami az AKI adatai szerint már több mint 30%-kal magasabbak az egy évvel korábbiakhoz képest. Kukoricaexportunk az 1-7 hónapot figyelembe véve az előző év hasonló időszakához képest 40%-kal volt magasabb. (kb. 2,8M tonna)

Készítette: Csősz Tibor