A főbb szántóföldi növények kilátásai

Az Agrárminisztérium nyár elején közreadott jelentése szerint a vetési munkálatok május közepén befejezettnek voltak tekinthetők.

 

 

A tavaszi munkák állása 2021 május közepén

vetéstábla

Forrás: AM

Az ország legnagyobb részén a megszokottnál hűvösebb időjárással szembesültek a termelők, melynek következtében a növények állapota 2-3 hetes elmaradást mutatott a megszokottól. Ezt a megfigyelést a Bizottság időjárási adatai is alátámasztják. Hasonló tényezőket tapasztaltak Európa jelentős részén. A kedvezőbb meleg időjárás sokat segíthetett a vetések állapotán, miután májusban a hűvösebb időjárás ideje alatt több helyen jelentősebb mennyiségű csapadék hullott, mely már-már akadályozta a soron következő mezőgazdasági munkálatokat.

A hazai termésbecslés a nyári aratási növényekre átlagos eredményeket jelez előre. De nem csak a kalászosok és a repce, hanem az őszi aratás eredményeire is komoly hatással lehet a június eleje óta tartó nagy hőség és a nyári csapadékmentes időszak.

Egy hónapja a májusi csapadéközön és hűvös után mindenki a jó időt várta, most már a csapadék és az enyhülés hiányzik, hogy enyhítsen a növények hő stresszén. Mostanra már a kukorica fejlődésével is egyre nagyobb gondok vannak.

 

Időjárási anomáliák április közepe és május vége között

europaidojaras

Forrás: EU Bizottság

Az árakat tekintve az alábbi két ábra kiválóan szemlélteti, mi is történt az elmúlt egy évben. Drasztikus emelkedési szakaszon vagyunk túl. Nem csak a nálunk két legfontosabb növény, a kukorica és a búza piacán, hanem az olajosoknál is.

A takarmány búza termelői ára

buzaarak

A takarmánykukorica termelői ára

kukorarak

Forrás: AKI

Az európai MATIF árszintek teljes mértékben egyező mozgásokat mutatnak az ábrán látható magyar termelői árakkal. A kukorica ára egy év alatt 75%-ot, a búzáé – a mostani jelentős korrekció következtében – is majd 20%-ot emelkedett, míg a repce 28%-ot, a napraforgó pedig 45%-ot nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez utóbbi növények árai 170-180e Ft/t körül mozogtak június közepén.

A világ többi részén a terméskilátások egyelőre kedvezően alakulnak. A világ gabonamérlegeiről az USDA májusi jelentése azt állapította meg, hogy búzánál jelenleg teljes egyensúlyt prognosztizálnak és a kukoricánál is csak minimális többlet látható úgy, hogy összességében új csúcsot várnak a kukorica össztermésére vonatkozóan – csaknem 1,2 milliárd tonnát. Az USA-ban a tavaszi vetések előrehaladása jó – tavaszi búza 94%-on, kukorica 90%-on, szója 75%-on, míg az őszi vetések állapota átlagosnál valamivel gyengébb – őszi búza és őszi árpa 45-47% esik a kiváló/jó kategóriába – ez tavalyhoz képest 7-9 %-os visszaesés. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint minden főbb termelő országban pozitívak a kilátások a búza termésmennyiségeket tekintve, kivéve a jelenleg stagnáló értéket szolgáltató oroszokat és a visszaesésre számító kanadaiakat és ausztrálokat. Viszont a kukorica termelési várakozások már minden jelentős termelőnél az előző évhez képest pozitív eredményeket mutattak a legutóbbi USDA riportban. Közülük Ukrajna emelkedik ki leginkább a több mint 20%-os növekedési számával.

Időközben megindult az aratás, egyelőre úgy tűnik, hogy az árpát nem érintette negatívan a júniusi extrém meleg. A búzáról még nincsenek vágási eredmények, de több visszajelzés érkezett arról, hogy kényszerérésen esett át a búza, megszorultak a szemek, az állományok alacsonyabbak, így nem csak a termés, de a szalma mennyisége is kevesebb lesz. A kukorica szintén szenved a nagy melegben. Már egy ideje furulyál napközben, és ha nem érkezik napokon belül jelentősebb mennyiségű eső, akkor a terméskiesés ennél a növénynél is jelentős lehet, mint az most várható sajnos a búzánál.

Készítette:     Csősz Tibor