Jelentés a Copa-Cogeca 2016. novemberi gabona és olajos növények üléséről

A Copa - Cogeca 2016. november 3.-i gabona és olajos növények munkacsoporti ülésén a tagállamok képviselői áttekintették a piaci helyzetet, a betakarítási eredményeket és az ágazatot érintő főbb eseményeket.

COPA-COGECA olajos és fehérje növények munkacsoporti ülés

1. napirendi pont: a napirend és az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása

A napirend és az előző ülés jegyzőkönyve változatlan tartalommal elfogadásra került.

2. napirendi pont: betakarítási eredmények, pici helyzet

Az EU-28-ak 2016. évi repcetermése elérte a 20 millió tonnát, Nyugat-Európa nagy részén rosszabb termés volt, mint tavaly (Németországban 4 %-kal nagyobb vetésterületről 7 %-kal kevesebb repcét takarítottak be), ugyanakkor Kelet-Európa nagy részén jó terméseredmények születtek. A termésátlagok Németországban és Franciaországban is jelentősen csökkentek (előbbiben 4 t/ha-ról 3,5 t/ha-ra, utóbbinál 3,4 t/ha-ról 3,1 t/ha-ra), a két tagállamban idén közel 1 millió tonnával kevesebb repcét takarítottak be, mint tavaly.

Németországban, Nagy Britanniában, Franciaországban nem csak az időjárás alakulása miatt következett be a visszaesés, hanem a neonikotinoidok használatának tilalma miatt is. Sok termelő a repcetermesztés befejezésén gondolkodik, mivel a növényvédelmi problémák egyre nagyobb kihívást jelentenek. Németországban a repce ára a betakarítás kezdete óta emelkedik.

A repce vetésterülete és termésátlaga Lengyelországban is csökkent, Csehországban, Magyarországon és Ausztriában viszont jó terméseredmények születtek.

Világszinten repcéből az idei termés meghaladhatja a 66 millió tonnát (ez 5 %-os visszaesés az előző évhez képest), a termelés leginkább az EU-ban és Kínában esett vissza, míg Ausztráliában és Indiában valamelyest nőtt. Kanadában a tavalyival megegyező, 18,4 millió tonnás termés várható.

Az EU-28-ak idei várható napraforgó termése (8,3 millió tonna) a tavalyi szint közelében alakulhat, de elmarad az elmúlt 5 év átlagától.

Oroszországban és Ukrajnában jó termésre van kilátás.

Az El Nino jelenség hatására a pálmaolaj termelés idén mintegy 3 millió tonnával visszaesett – ez javítja az uniós értékesítési lehetőségeket -, ugyanakkor a következő években a termőre forduló új ültetvényeknek köszönhetően ismét emelkedő termelésre lehet számítani.

3. napirendi pont: bioüzemanyagok

Az Európai Bizottság közzétette „Az alacsony kibocsátású mobilitás európai stratégiája” című közleményét (COM 2016/501), amelyben az élelmiszer alapanyagból készülő bioüzemanyagok fokozatos kivezetése mellett foglal állást. Több opciót is vizsgálnak, ezek közül az egyik, hogy 2030-ra teljes egészében kivezetik az első generációs bizoüzemanyagok támogatását.

A COPA-COGECA teljes egészében elutasítja ezt a megközelítést, hangsúlyozva, hogy a hagyományos bioüzemanyagok fenntarthatóak, hozzájárulnak a mezőgazdasági árupiacok volatilitásának mérsékléséhez, a diverzifikációhoz, valamint az EU fehérje-ellátásban meglévő deficit csökkentéséhez.

4. napirendi pont: fehérje mérleg

A Bizottság képviselője ismertette, hogy uniós szinten a 3 fő növény (bab, borsó, csillagfürt) termelésének az alakulását követik nyomon, de valós mérleget – az adatszolgáltatás bizonytalanság miatt – nagyon nehéz készíteni. Az elmúlt 2 évben a greening miatt pozitív változás következett be a fehérjenövények termelőterületét érintően. Ez két okra, a termeléshez kötött támogatásokra és ökológiai jelentőségű területekre vezethető vissza. A bővülés mértéke elmaradt a Bizottság várakozásaitól, ráadásul 2016-ban csökkent is a fehérjenövények területe 2015-höz képest.

A COPA részéről felvetésre került, hogy a növényvédőszer használat tervezett megtiltása az ökológiai jelentőségű területeken tovább csökkentené a vetésterületet. Új fajtákra lenne szükség, hogy piaci alapon is megérje fehérjenövényeket termelni.

5. napirendi pont: fehérje konferencia

A hüvelyesek nemzetközi éve rendezvénysorozat keretében november 29-én az Európai Parlamentben a COPA-COGECA, a FEFAC és COCERAL közös szervezésében kerül megrendezésre egy tanácskozás, ahol a fehérjenövényekkel kapcsolatos kihívások, a feldolgozói igények, a piaci folyamatok kerülnek terítékre.

COPA-COGECA gabona munkacsoporti ülés

1. napirendi pont: a napirend és az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása

A napirend és az előző ülés jegyzőkönyve változatlan tartalommal elfogadásra került.

2-3. napirendi pont: betakarítási eredmények, piaci helyzet

A tagállami beszámolók alapján az EU-28-ak 2016. évi gabonatermése 294 millió tonna körül alakulhat, ami jelentősen elmarad az előzetes várakozásoktól. Ennek elsődleges oka a Nyugat Európa egyes régióiban tapasztalható kedvezőtlen időjárás. A legnagyobb kiesés Franciaországban következett be, ahol a búza termésátlaga a tavalyi 7,9 t/ha-ról 5,4 t/ha-ra csökkent, és az össztermés közel 13 millió tonnával esett vissza. Árpából 3 millió tonnás kiesést szenvedtek el, a kukoricatermés a tavalyi 13,5 millió tonnáról idén 12,5 millió tonnára csökkenhet. Olaszországban jó terméseredmények születtek, mint ahogy Spanyolországban is. Németországban a búza és az árpa termésátlaga is csökkent (5 %-al), kukoricából viszont jobb termést várnak. Lengyelországban szintén csökkent a búza termésátlaga, a kukorica betakarítását a folyamatos esőzések nehezítik. Nagy Britanniában a búza termésátlaga 7,9 t/ha-ra csökkent (8,9 t/ha-ról), és árpából is kevesebbet takarítottak be, mint 2015-ben. A gabonaárak a brexit miatt mintegy 20 %-al megemelkedtek. Belgiumban rendkívül csapadékos volt az idei év, a termésátlagok alacsonyak. Svédországban mind a megtermelt gabona minősége, mind mennyisége szempontjából kedvező évet zártak. Ausztriában és Csehországban is jó gabona terméseredmények születtek.

4. napirendi pont: műtrágyák kadmium szintje

Még nem született döntés, 13 tagállam 60 mg/kg, vagy a fölötti kadmium szintet tart elfogadhatónak, 15 tagállam pedig 60 mg/kg alatti határértéket fogadna el. A világ számos pontján ennél lényegesen magasabb határérték van megszabva (USA/Kalifornia 180 mg, Japán 128 mg, Ausztrália 131 mg).

A folyamat lassan halad, december közepére készülhet el a vélemény tervezet.

5. napirendi pont: Új ukrán vámkedvezmények

Az Európai Bizottság javaslata alapján az Ukrajnával kötött társulási megállapodás keretében elérhető kereskedelmi kedvezményeket kiegészítő, ideiglenes autonóm kereskedelmi intézkedések kerülnek bevezetésre. A javaslat alapján új vámmentes kvóták nyílnának meg. Búzára 100.000 tonna/év, kukoricára 650.000 t/év, árpára 350.000 t/év.

A lengyel delegált felhívta rá a figyelmet, hogy az olcsó ukrán kukorica piaci zavarokat okoz Lengyelországban. A vámmentes import alapvetően nem Lengyelországban kerül felhasználásra, de az import leköti a vasúti kapacitásainak jó részét, nehezítve az ottani termelők helyzetét. Ráadásul az import kukorica a piaci árakat is lenyomja, felborítva a régiós piaci árakat.

Az ukrán kukoricával kapcsolatban minőségi és növényegészségügyi kérdések is felmerültek.

6. napirendi pont: KAP egyszerűsítés

A módosítások többsége technikai jellegű egyszerűsítést, egyértelműsítést tartalmaz, de van néhány tartalmi jellegű változtatás is. Így például a tagállam megszűntetheti az aktív gazda fogalmát, a fiatal mezőgazdasági termelőknél pedig eltörölhetik a 90 hektáros támogatási felső határt.

A legnagyobb változást – és a termelésre gyakorolt legnagyobb hatást – a zöldítési előírások tervezett módosítása hozza. A legproblematikusabb javaslatok:

-      növényvédőszer használat megtiltása az ökológiai jelentőségű területeken,

-      az ugaroltatás idejének 6 hónapról 9 hónapra történő emelése,

-      a zöldtakaró és köztes növény területen lévő együttes időtartamának el kell érnie a 10 hetet.

A COPA-COGECA megítélése szerint a felvetett javaslatok nem jelentenek valós egyszerűsítést, a gazdálkodók terhei nem csökkenek, kizárólag a nemzeti és uniós hatóságok profitálnak belőle.

Ezen javaslatok végrehajtása csak tovább növelné a termelők költségeit, még bonyolultabbá teszi az adminisztrációt és teljesen nélkülözi a gyakorlati észérveket.

7. napirendi pont: Együttműködési Nyilatkozat a CEPM-el

A Kukoricatermelők Európai Szövetségével (CEPM) kötött megállapodás célja, hogy az elmúlt években már több alkalommal megvalósult közös fellépésnek hivatalos keretet adjanak a szervezetek. A megállapodás nem jár semmilyen anyagi kötelezettségvállalással, nem jár semmilyen kötelezettséggel az aláíró felek tagszervezeteit illetően.

Civil Dialogue Group (Társadalmi Párbeszéd Csoport) szántóföldi növények ülése

1. napirendi pont: a napirend és az előző ülés jegyzőkönyvének elfogadása

A napirend és az előző ülés jegyzőkönyve elfogadásra került.

2. napirendi pont: piaci helyzet bemutatása

2.a A Bizottság beszámolója  a piaci helyzetről

Az Európai Bizottság tájékoztatása alapján világszinten kiemelkedő termésmennyiségek születtek  2016-ban.  Az össz gabonatermés elérheti a 2077 millió tonnát. Kukoricából 1 milliárd tonna feletti mennyiség betakarításával számolnak (1,035 milliárd tonna), míg a búzatermés 748 millió tonna körül alakulhat.

 Az Európai Unió kibocsátása ezzel szemben szinte minden gabonaféle esetén csökkent, vagy stagnál. A Bizottság előrejelzése alapján a tavalyi 311,6 millió tonnával szemben idén 294,8 millió tonna gabona kerül betakarításra. A búza mennyisége 151 millió tonnáról 135 millió tonnára esett, az árpa és a kukorica mennyisége a tavalyi szinten alakulhat. A szakmai szervezetek többsége ezt közelítő várakozásokat tett közzé.

Gabonafélék várható termésmennyisége

                                                                                                   millió tonna

Európai Bizottság Strategie Grain ADM Copa-Cogeca
Búza (durum nélkül) 134,6 135,8 134,6 134,9
Árpa 60,0 59,7 58,8 58,4
Kukorica 59,7 59,8 61,1 59,9
Rozs 7,8 8,1 8,0 8,0
Gabonafélék 294,8 295,5 294,0 293,7

  Forrás: Európai Bizottság, Copa – Cogeca,

Jól példázza az EU-ban meglévő kettőséget, hogy míg a gabonatermést illetően Franciaországban 24 %-os, Németországban pedig 7,4 %-os visszaesés volt, addig Spanyolországban 25 %-os, Magyarországon pedig 15 %-os termésbővülés következett be.

Összességében Nyugat-Európában többnyire - az ottani átlagokhoz képest - csalódást keltő hozamok születtek, ezt azonban részben  ellensúlyozta a Dél és Kelet Európai országok kibocsátásának növekedése. A kukorica betakarítást Spanyolországban és Magyarországon pozitív várakozások kísérik, míg Franciaországban, Romániában és Bulgáriában bizonytalanabbak a termelők.

A gabonapiacon tapasztalható egyfajta bizonytalanság, az arab piac egy részének (Algéria, Egyiptom) csökken a vásárlóereje, nem tudni, hogy Kína mit kezd a hatalmas kukoricakészleteivel, Ázsia egyes országaiban pedig a vámokkal befolyásolják a piaci lehetőségeket.

Az EU-28-ak olajos növény termelése 2016-ban közel 2 millió tonnával marad el a 2015 évi 32,1 millió tonnás mennyiségtől. Repcéből 19,9 millió tonna került betakarításra (tavaly 21,8 millió tonna), ami az elmúlt 5 év átlagától is elmarad, mintegy 4 %-kal. A legnagyobb repcetermesztők közül Franciaországban 12,5 %-kal, Németországban 8 %-kal, Lengyelországban 18 %-kal, Nagy Britanniában 29 %-kal esett vissza a betakarított repce mennyisége az előző évhez képest.

Az idei évi 8,1 m tonnás napraforgótermés 4,3 %-kal haladja meg a tavalyi mennyiséget, de mintegy 5 %-kal elmarad az elmúlt 5 év átlagától. A fehérjenövények termesztése – a tavalyi bővülés után – idén stagnált.

Szójából világszinten rekordtermés várható, akár a 330 millió tonnát is meghaladhatja a betakarított szójabab mennyisége.

2.b. Termelésbecslés

A Bizottság ismertette, hogy az idei évi előzetes várakozások és a ténylegesen betakarításra kerülő gabonamennyiségek között jelentős eltérés volt, a franciaországi terméskiesés nem jelent meg időben az előrejelzésekben. A Bizottság a tagállamok jelzései alapján állítja össze a várakozásait. A különböző modellek nem tudják azonnal lekövetni az időjárás okozta változásokat. Pontosabb előrejelzésre csak úgy lenne mód, ha a termelők termésbecslései megbízhatóbbak lennének.

2.c Agrárpiaci Információs Rendszer (AMIS)

Az Európai Unió és a világ főbb agrártermelő országai által működtetett rendszer folyamatosan teszi közzé piaci jelentéseit, előrejelzéseit, a piaci árakra vonatkozó elemzéseit, a kereslet és kínálat alakulását bemutató anyagait. Jelenleg a búzára, kukoricára, rizsre és szójára készítik a jelentéseiket.

Az AMIS információszolgáltatása iránt egyre nagyobb a bizalom, több tagállam is csatlakozni szeretne, illetve felmerült a vizsgált termékek körének kibővítési lehetősége is. A FAO–val közösen rendezett konferencián - ahol az AMIS működési tapasztalatait tekintették át – mindezen kérdések is felmerültek, de döntés nem született

3. napirendi pont: Vámtarifák, export-import engedélyezési rendszer

A vámtarifák felülvizsgálata a gyakorlatot érintően túl nagy változást várhatóan nem hoz. Az export-import engedélyezési rendszert illetően az eddig eltérő eljárásokat harmonizálják. Export-import engedélyekért a gabona szektorban ezután nem hetente, hanem havonta lehet folyamodni. Nemsokára közzéteszik a tervezett változtatásokat, 4 hétig lehet véleményezni, a Bizottság 2017. március-áprilisában fogadhatja el. Ezt követően az EP és a Tanács is szavaz róla. A tervek szerint 5 hónapos átmeneti időszakot biztosítanak, de az új szabályok csak a kvótaév kezdetétől lépnek életbe.

4. napirendi pont: Új ukrán vámkedvezmények

Az Európai Bizottság javaslata alapján az Ukrajnával kötött társulási megállapodás keretében elérhető kereskedelmi kedvezményeket kiegészítő, ideiglenes autonóm kereskedelmi intézkedések kerülnek bevezetésre. A javaslat alapján új vámmentes kvóták nyílnának meg. Búzára 100.000 tonna/év, kukoricára 650.000 t/év, árpára 350.000 t/év. E mellett egyes ipari termékekre, mézre, feldolgozott paradicsomra is nyitnak új, kedvezményes kvótákat. A javaslatot tavasszal fogadhatják el. A Bizottság eddig nem érzékelt piaci problémát a kedvezményes import mennyiségek miatt. A Copa - Cogeca ismertette a munkacsoporti ülésen felmerült aggályait.