Belvízvédelmi készültség

A Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint, az utóbbi hetek csapadékos időjárásának következtében 12 vízügyi igazgatóság területén tartanak belvízvédelmi készültséget, ahol a területi elöntés körülbelül 75 ezer hektárt meghaladó területen alakult ki, aminek több mint a fele vetés és szántó. A legnagyobb elöntést, 25 ezer ha-t jóval meghaladóan a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén regisztrálnak.

 

 

Az előrejelzések szerint az elkövetkező 6 napban nyugaton és délen 10-15 mm, másutt 5-10 mm, csapadék várható. A várható további esőzések lényegesen hátráltatják a védekezésben és elhárításban részvevők munkáját, valamint tovább rontják az őszi vetésekkel szemben támasztott kilátásokat és méginkább megnehezítik a lassan aktuálissá váló munkák elvégzését.

Tagszervezeteink beszámolói alapján, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú Bihar megyék az egyik legérintettebbek, itt megközelítőleg 30 ezer hektár szántóterület érintett belvízzel, melynek több mint fele őszi vetésterület. Ugyanakkor Békés megyében is napról-napra nő a belvízzel borított terület nagysága. Jelenleg a belvízzel borított terület 14-15 000 ha, amiből 35-36% vetett terület, 25-26% szántó, 34-35% rét, legelő, a fennmaradó 3-6% egyéb kategóriába sorolható terület. Ebben az évben a lehullott csapadék januárban a sokéves átlag felett volt, 47,5 mm (húszéves átlag 33,1 mm). A februárban mért csapadék 40-50 mm között alakult. Ez az érték 2014-ben 13 mm, 2015-ben 35 mm volt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei beszámolók alapján a belvízzel elöntött terület nagysága megközelíti az 1 500 hektárt, melynek nagy része szántó.