Mitől csökken a sertéshús ára?

Miközben a vásárlók árgus szemekkel azt figyelik, hogy a sertéshús ÁFA-jának 22%-os csökkentése vajon milyen mértékű áresést hoz, ezzel egy időben egyre több sertéstartó kezdi el felszámolni a sertéstelepét, kiüríteni az óljait, ugyanis úgy ítélik meg, hogy rajtuk már az ÁFA csökkentés remélt pozitív hatása sem segít.

Ennek az az oka, hogy a sertésfelvásárlási árak az elmúlt év végén összeomlottak, pár hét alatt 20%-os áresés következett be, ráadásul a termelők egy része a leszállított sertéseik árát sem kapta meg, mivel felszámolásra kerül a feldolgozó, ahova értékesítettek.

Ráadásul – épp az alacsony sertésárak miatt - jelen helyzetben a termelők által is várt ÁFA csökkentés fogyasztói árakra gyakorolt hatása is nehezen lesz lekövethető, mivel az alapanyagár csökkenése önmagában is mérsékli a fogyasztói árakat. Így nem lehet tudni, hogy a boltok polcain a sertéshús ára az ÁFA csökkenés, vagy az alapanyagár csökkenése miatt mérséklődik.

Az ÁFA csökkentéssel jól járhat a vásárló (csökkenek a fogyasztói árak) és a termelő is (nő a kereslet), de ha az árcsökkenés nagyrészt a termelői árak csökkenéséből fakad és az ÁFA csökkenés eredménye máshol csapódik le, akkor az se a termelőnek, se a fogyasztónak nem jó. Csak remélni lehet, hogy nem csúszik félre  - a céljait tekintve általunk is támogatott – intézkedés, csak remélni lehet, hogy nem az importhúsok fogyasztása fog még tovább emelkedni.

Az 5 éves mélypontra zuhant felvásárlási árak miatt a termelők vesztesége napról napra nő, minden segítségre szükségük van, mivel jelen pillanatban minden egyes eladott hízósertésen 4-5.000 forint veszteségük keletkezik.

A rendkívül kritikus helyzet kezelése érdekében azonnali intézkedésekre, a nagy ívű elképzelések (2020-ra emelkedjen duplájára a sertésállomány) mellé tettekre is szükség van. Ennek megfelelően a MOSZ elengedhetetlennek tartja, hogy a sertéstartók területalapú támogatásai és a zöldítés legkésőbb januárban kerüljenek kifizetésre, a Pápai Hús Kft sertés beszállítóinak jogos követelései teljes összegben kerüljenek megtérítésre, a sertés állatjóléti és tenyészkoca támogatás összege – élve az EU adta lehetőséggel – a maximális összegre kerüljön felemelésre. Meg kell szüntetni a Vidékfejlesztési Program diszkriminációit és az alaptámogatás elvonását is. A kormánynak adminisztratív intézkedéseket kell hoznia az orosz embargó miatt kiesett külpiaci értékesítési lehetőségek pótlására, exportélénkítő programot kell indítania, meg kell akadályoznia, hogy a EU-s feleslegek nálunk kerüljenek levezetésre és hogy a magántárolásból felszabadult fagyasztott készletek dömpingáron még tovább rontsák a hazai piaci helyzetet.

Ideje cselekedni.

Budapest, 2016. január 8.