Gazdabarát intézkedések 11. - Sokan fogják elveszíteni a támogatásukat!

Már januári cikkünkben is jeleztük, hogy a gazdálkodási napló benyújtás átgondolatlan, senkivel nem egyeztetett módosítása komoly problémát fog okozni mind a termelőknek, mind a hivatalnak. Nem kellett sokáig várni. A baj megtörtént január 31-ig több, mint négy ezer termelő nem tudott eleget tenni az adtaközlésnek. Ők a 15 - 30 %-át elveszíthetik támogatásuknak.

 

De miért bukják sokan a támogatásukat?

1. Az egy hónapra rövidített határidő túl kevés volt az adminisztrációt rendszerint papír alapon végző gazdálkodónak. (nem értenek a webes rendszerhez, nem tudtak a határidő csökkentésről, a kitöltő felület csak január 1-től volt elérhető, nem tudta milyen adatokat kell megadni stb.).

2. Az Agrárkamara monopol helyzete oda vezetett, hogy nagyon sok gazdálkodónak - jelenleg egynek se - nincs támogatott szaktanácsadója, akihez fordulhatott volna. Korábban volt támogatott szaktanácsadás, vagy ingyenesen elérhető szaktanácsadó. Ma csupán egy elbírálatlan pályázat van a rendszer létrehozására.

3. A falugazdász hálózat nem tudott megbirkózni még ezzel a feladattal is. Az egységes kérelem elkészítése mellett még minden gazdálkodó, minden támogatásának a nyomon követését is el kellett volna végeznie, figyelmeztetni a gazdálkodót a különböző jelentésekre, határidőkre. Az Agrárkamara által lezüllesztett rendszer erre már nyilván képtelen volt.          

A hatóság állítása szerint a kifizetést akarta gyorsítani. Ehhez azonban a saját bürokratikus rendszerét kellett volna megreformálni, amelyik másfél évig képtelen egy pályázatot elbírálni és nem a gazdák beadási határidejét csökkenteni!

És, hogy mennyi támogatást buknak el a gazdálkodók ezzel a beadási határidő rövidítéssel? Vélhetően többet, mint a korábbi években – ahol ennél alacsonyabb volt a kötelezettséget nem teljesítők száma.

A kérdés csak az: kinek és miért érte meg rövidíteni a határidőt? A gazdák kifizetéseinek érdekében nem kellene visszaállítani az eredeti határidőt?