Gazdabarát intézkedések 8. – Rövidebb határidő a Gazdálkodási napló (webGN) benyújtására

Nemrégiben a NÉBIH honlapján tette közzé, hogy:

A Miniszterelnökség a kifizetések mielőbbi megkezdése érdekében módosította a Gazdálkodási napló benyújtásának időszakát. A 2017. évről szóló nyomtatványt 2018. január 1. és január 31. között kell elektronikusan beküldeni a NÉBIH részére.

 

 

Csupán néhány probléma akad így a benyújtással:

 

  • A támogatást igénylő gazdálkodónak, aki a jogszabálynak megfelelően, de nem elektronikusan, hanem papíron vezette a gazdálkodási naplót (az elektronikus nyomtatvány csak január 1.-től elérhető!) keresnie kell egy falugazdászt, vagy egy támogatás hiányában drágán megfizetett tanácsadót. Ha egyik sem áll rendelkezésre, akkor maga próbálkozhat az ÁNYK adatfelvitellel és beküldéssel. A nagyobb gazdálkodóknak ez nem probléma, de a kisebb gazdáknak ez már komoly gondot okozhat.
  • De fel kell mentetnünk a falugazdászokat és a tanácsadókat is, mert hiába szerette volna korábban megkezdeni a kitöltést – erre nem volt lehetősége a nyomtatvány január 1.-ei közzététele miatt. Tudjuk, hogy egy-egy falugazdászhoz, akár több száz partner is tartozhat. Ha visszaszámolunk, a munkaidejébe biztosan nem fér bele.

Különböző jogcímeken több mint 22.000 gazdálkodónak kell adatot szolgáltatni! A legnagyobb benyújtási dömping eddig is az utolsó héten volt. Korábbi benyújtási időszakban, mikor márciusig lehetett benyújtani a naplókat, az utolsó héten 6000-en nyújtották be.  Most legalább hetente kellene ennyit benyújtani, hogy időben befejezzék. Az indoklás szerint a beadási időszakot azért rövidítette le a Miniszterelnökség egy hónapra, hogy minél hamarabb kifizethessen. Eddig sem ezen múlt a kifizetés. Csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a mai napig is többen várják a 2016-os AKG igénylések kifizetését, melynek vélhetően nem a webGN beadása határideje volt az oka! A gazdának egy hónapja van?! A Hivatalnak egy éve?!!

 

Mivel a határidő jogvesztő, így biztosan lesznek olyanok, akik nem nyújtják be határidőre a webGN-t és elbukják a támogatásuk egy részét. Több támogatás esetében is fennáll a beküldési kötelezettség, így több támogatást igénylő gazdálkodó is érintett lesz a szankcionálásban.

 

 

További probléma, ha valaki az adatfelvitel során elgépeli a bevitt adatot és emiatt szankcionálni fogják. A kitöltő program nem ellenőrzi az adatok helyességét. Ha valaki például Nitrogén hatóanyagból 100 kg/ha helyett 1000 kg/ha-t üt be és az utolsó napokban nyújtja be a naplót, akkor már nem lesz mód a nyilvánvaló hiba korrigálására! Nem csak azért nagyon komoly probléma ez, mivel erre a hibára semmi sem figyelmezteti, hanem azért is, mert erre csak a beadási határidőt követően jön rá. És a hiba javítására a határidő után már nincs lehetőség!

 

Választási évben vagyunk – ezért az eddigi kényelmes gyakorlattól eltérően – még márciusban ki akarják fizetni a támogatásokat! Az, hogy ennek több vesztese is lesz, nem számít!