Osztatlan közös tulajdon kimérése

Az osztatlan közös tulajdonban lévő földek kimérése során újabb problémák kerültek felszínre, melyek megoldásához kértük az Agrárminisztérium segítségét.

 

A probléma lényege a következő: A földhivatal az osztatlan közös tulajdonban lévő földrészletek kimérésekor gyakran figyelmen kívül hagyja a tényleges földhasználatot, ha egy táblának több használója van. Több esetben előfordult, hogy a földtulajdonos nem ott kapta meg a tulajdoni hányadának megfelelő földterületet, mint ahol azt bérleti szerződés alapján a bérlő (vagy a tulajdonos maga) a használati megállapodásban foglaltak szerint a térképen is jelölve használta. Esetenként a bérlő, abban a hiszemben, hogy továbbra is ő lesz a használó, még a kimérés előtt jogszerűen valamilyen növényi kultúrát vetett a területbe. A kimérés során ezt a területet viszont nem az a földtulajdonos kapta meg, aki a tulajdoni hányadát bérbe adta.

Az ilyen kimérés megnehezíti, illetve ellehetetleníti azoknak a bérlőknek a helyzetét, akik a jogszerűen használt területbe vetettek.  Számos kérdést is felvet a használati megállapodásban foglaltakkal ellentétes kimérés. Ilyen például, hogy mivel az önálló helyrajzi számra került földrészlet új tulajdonosa, illetve a bérlő között nincs szerződéses jogviszony, ebben az esetben a földhasználat legalizálásához kell-e bérleti szerződést kötniük? Ha kell, az jóváhagyás köteles-e, továbbá ki kell-e függeszteni? Támogatás igénylésénél hogyan tudja a bérlő igazolni a jogszerű földhasználatot, ha az új tulajdonos nem hajlandó vele bérleti szerződést kötni, esetleg a tulajdonos támogatást igényel erre a területre? 

A minisztérium válaszáról tájékoztatni fogjuk a tagjainkat.

Készítette: Halmai Olga