Gazdabarát intézkedések 10. - Hogyan zöldítsek, mikor lesz végre rendelet?

A zöldítési szabályokban alapvető változások lépnek életbe 2018-tól. A termelők jó része már hallott ugyan a főbb módosulásokról – megjelentek ezzel kapcsolatos tájékoztató anyagok -, de sok olyan részletszabály is átalakul, amiről még nem jelent meg híradás, holott a vetéstervek véglegezése során ennek ismerete kiemelten fontos lenne.

Ráadásul az is kiderült, hogy ami a tájékoztatókban le van írva, az sem feltétlenül úgy van. Jó példa erre, hogy az egyik tájékoztatóban még az szerepel, hogy a május 1. előtt, csávázott vetőmaggal telepített évelő nitrogénmegkötő növények is elfogadhatóak ökológiai jelentőségű területként, míg egy másik tájékoztatóban már arra hívják fel a figyelmet, hogy mégsem elfogadható.

 

Jó volna tisztán látni, ehhez pedig pontosan ismerni kellene, hogy mi, hogy változik.

 

 

A minisztérium év elejére ígérte a rendeletmódosítást.

 

 

Lassan elkezdődik az egységes kérelem beadási időszaka, de a zöldítési szabályokat tartalmazó rendelet aktualizálása még mindig várat magára. Az ökológiai jelentőségű területek tervezéséhez is feltétlenül szükség lenne arra, hogy a termelők tisztán lássák, milyen keretek között mozoghatnak.

 

Nem kevés pénzről van szó. A zöldítés összege 25.000 forint hektáronként.

 

Ideje lenne végre megjelentetni azt a rendeletet.

 

Képforrása:walldevil.com