Nagyon mellé lőtt termésbecslés

Az adott évben várhatóan betakarításra kerülő termények mennyiségéről hosszú évtizedek óta készülnek előzetes becslések, amelyek a termelők számára is fontos információt szolgáltatnak.

A becsléseket jelenleg az Agrárkamara készíti. Az idei évben nem álltak a helyzet magaslatán, olyan előzetes várakozásokat tettek közzé, ami végül köszönő viszonyban sem volt a valós eredménnyel, ekkora tévedésre már nagyon rég nem volt példa.

Bizonytalansági tényezők persze minden évben vannak, de egy 20%-os tévedés már jóval a hibahatáron kívül esik, pláne úgy, hogy a Kamara kiterjedt falugazdászi és szaktanácsadó rendszert működtet, vagyis ott van a terepen és látja (pontosabban látnia kellene) hogy mi történik a földeken.

Az, hogy több lett a termés a vártnál önmagában örömteli esemény, de sajnos még így is csak a 80-as évek termelési színvonalán vagyunk, a búzatermés alig haladja meg az 5t/ha-os átlagot. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony felvásárlási árak miatt a gazdálkodók többsége a termelésen csak veszteséget realizál.

Nem győzzük ismételni és hangsúlyozni, hogy modernizáció, hatékonyságjavítás és a termésbiztonságot növelő fejlesztések – pl. öntözés – nélkül nem fog csökkenni a hazai termelők kiszolgáltatottsága és a nyugat európai termelőktől való lemaradása.

Nem tudjuk, mit hoz az új uniós Közös Agrárpolitika (KAP), ideje lenne komolyan számolni azzal is, hogy nem tudni, meddig kapunk uniós segítséget az ilyen helyzetek átvészeléséhez.