Újabb sikeres évet zárt a termelői összefogással létrehozott Baranya megyei Kölcsönös Nonprofit Növénybiztosító Egyesület

A mezőgazdasági termelők saját biztosítója 23 éve folytatja eredményesen biztosítási tevékenységét Baranya megyében. Úttörő szerepét mutatja, hogy ez volt az országban elsőként alakult Nonprofit Növénybiztosító.

 

Az Egyesület széles biztosítási skálával (köztük az állami támogatott biztosítási módozatokkal) áll tagjai rendelkezésére.

Annak ellenére, hogy országos szinten a nonprofit növénybiztosító egyesületek piaci részaránya egyre csökken(aMagyarországra átnyúló szolgáltatást végzőosztrák nonprofit biztosítót is beszámítva jelenleg kb. 6% -os) az Egyesület a 15 nonprofit növénybiztosító közül, kimagaslóan a legnagyobb,az országos nonprofit szektorokban pedig kb. 60 %-os részarányt képvisel a biztosított területben és a biztosított értékben.A Baranya megyei biztosítási piacon a biztosított területben csupán egy profitorientált biztosító előzi meg.

Az Egyesület sikerét jól mutatja, hogy 2015-ben 347 taggal zárta az évet, mely több, mint 5 %-os növekedést jelent a korábbi évhez képest. A mértéktartó gazdálkodás lehetővé tette, hogy a tavalyi évben 15 %-os díjcsökkentéstlehessen véghezvinni a biztosítási díjaiban.2015-ben 45 tag részesült kártérítésben 2.954,99 ha területen 71.575.770, - Ft értékben.

A kármegállapítások és a kárelszámolások gyorsaságával a tagjai rendkívül elégedettek.

Az Egyesület átlagdíja jóval a 23 éves átlag alatt maradt (1,11%, a 23-éves átlag 1,39%). Ilyen alacsony átlagdíja az Egyesületnek még soha sem volt a 23 éves működését figyelembe véve. Ugyan azért a kockázatért 2015-ben fele díjat kellett fizetni, mint 1998-ban. Ettől függetlenül a kárhányad átlag alatti volt (44,86%, a 23 éves átlag 47,78%). A kárarány is kedvezően alakult (0,5%, a 23 éves  átlag 0,66%).

A Növénybiztosító nonprofit jellegéből adódóan a biztosítottak tagok, tehát tulajdonosok is egyben, ezért a Biztosító teljesen rájuk szabja szolgáltatásait. Ennek köszönhetően a biztosítási kifizetés már 20 e Ft kártétel felett kezdődik. A tavalyi évben az 5 % alatti káresemények kártalanítása 10,5 MFt mértékben valósultak meg. Mindezek mellet hatalmas adminisztrációs terhet vesz le tagjai válláról azzal, hogy meghatalmazottként lényegében teljesen átvállalja a biztosítási díjtámogatás ügyintézését.

Az Egyesület történetének elmúlt 23 éve is bizonyítja, hogy összefogással és szakértelemmel minden résztvevő számára megfelelő szolgáltatást lehet végezni még egy olyan piacon is, melyen komoly nemzetközi vetélytársak is szerepelnek.