Megállapodás a minimálbérről

Megszületett a 2021-es bérmegállpodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Ennek értelmében 2021 február 1-től a minimálbér bruttó 167 400 forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nő.

 

A megállapodás része az is, hogy amennyiben a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény 2. (l) bekezdésében meghatározott adómérték az adóalap, illetőleg a juttatások adóalapként meghatározott összegének 15,5 százalékáról 13,5 százalékára csökken, abban az esetben automatikusan, a csökkentés hatályba lépésével egyidejűleg a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) havi bruttó összege 169 000 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 221100 forintra nő.

A megállapodás értelmében a felek ajánlásként fogalmazzák meg, hogy a versenyszférában a lehetőségek figyelembevételével 2021-ben is a 2016. évi hosszú távú megállapodás elvei alapján tovább emelkedjenek a bérek. A felek minden vállalkozást annak saját üzleti, pénzügyi és bérpiaci helyzetének megfelelő béremelésre ösztönöznek, melynek során prioritást élvez a munkahelyek megőrzése, a munkavállalói szempontok, törekvések valamint a vállalkozás pénzügyi stabilitása.

A felek vállalják, hogy a releváns 2021. első félévi statisztikai adatok megjelenése után áttekintik és értékelik a megelőző másfél év gazdasági fejlődésének és a béreknek az alakulását és tárgyalnak a jövőbeli lehetőségekről.

A kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 20/2021. (I. 28.) kormányrendelet a Magyar Közlöny 2021. január 28-i, 13-as számában jelent meg.

Szintén ebben a közlönyben jelent meg a minimálbérhez kapcsolódó jogosultságok felülvizsgálatáról szóló kormányrendelet, amelynek rendelkezése szerint, ahol jogszabály rendelkezése szerint valamely jogosultság megállapításának vagy felülvizsgálatának a tárgyév januárjában érvényes kötelező legkisebb munkabér vagy a garantált bérminimum az alapja, ott a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bér-

minimum megállapításáról szóló 20/2021. (I. 28.) Korm. rendeletben meghatározott kötelező legkisebb munkabér vagy garantált bérminimum alapján a jogosultságot 2021. február 28. napjáig ismételten meg kell, állapítani vagy felül kell vizsgálni.

 

Készítette: Csizmadia Máté