Gazdabarát intézkedések 17. Járványveszéllyel fenyeget a kafetéria módosítás?

A kormány már 2018 nyarán elfogadta a 2019. évi adótörvény csomagot, amely többek között jelentősen megvágja a kafetéria kedvezményeket is. Akkor még sokan bíztak benne, hogy ősszel visszalépnek, hiszen a módosítás komoly terhekkel sújtja mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat. Eljött a november, de a feltételek semmit sem javultak.

 

 

A teljes módosítás indokolatlanul sújtja a mezőgazdaságot, de három ponton különösen szembe megy az ágazat érdekeivel. 

Az elfogadott csomag egyik leghátrányosabb, módosítása, hogy megszünteti a foglalkoztatási kedvezményeket a 25 év alatti és 55 év feletti korosztályban. Ez a mezőgazdaságban különösen aggályos, hiszen a minimálbér és garantált bérminimum emelések bérfeszültség gerjesztő hatása jelentősen érintette az alacsony jövedelemtermelő képességű ágazatot.

A magyar munkaerő országon belüli mobilitása nemzetközi összehasonlításban is alacsony, amit tovább súlyosbít, hogy még az esetleges fizetés többlet sem kompenzálja a lakhatás plusz költségeit. A probléma enyhítésére széles körben alkalmazott eszköz volt a munkábajárás és/vagy a lakhatás támogatása. A 2019-es kafetéria változások sajnos ezek kedvezményes adózását is megszűntették.

A mezőgazdaság szempontjából a legfájóbb változás azonban a munkáltató által biztosított meleg étkeztetés drasztikus megadóztatása. 2019. január 1-től már nem a béren kívüli juttattatásokra vonatkozó szabályok szerint, hanem munkabérként adózik. Ez a munkavállalóknak plusz 33%-os adóteher növekedést jelent, amit a munkáltató ráadásul át sem vállalhat.

A döntéshozók valószínűleg nem ismerik sem a falut, sem a joggal kötelező járványvédelmi szabályokat. Az állattenyésztő telepeknek, járványvédelmi okok miatt, kötelezően biztosítaniuk kell a telepi zártságot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például sertés telepre belépni csak megfelelő fertőtlenítés után engedélyezett, illetve élelmiszert egyenesen tilos bevinni. A munkáltató ilyen esetekben azonban béren kívüli juttatásként kénytelen biztosítani a helyben étkeztetést a munkavállalók részére.

A jelen helyzetben mikor egy szendvics is komoly járványügyi kockázatokat rejt veszélyes megengedni, hogy a zárt telepekre élelmiszert vigyenek be. Ugyanakkor az is elfogadhatatlan, hogy a dolgozókat további költségteherrel sújtsák.

 

Kép forrása: AP