Mercosur megállapodás

Az Európai Unió és a Mercosur országok (Brazília, Argentína, Uruguay, Paraguay) egy rendkívül hosszú tárgyalássorozatot követően június 28-án politikai egyezségre jutottak egy kereskedelmi megállapodás megkötéséről. Ez a megállapodás - elsősorban annak agrárvetülete miatt - a hazai termelőket is érintheti.

(Míg az EU elsősorban gépjárműveket, alkatrészeket, vegyi és gyógyszeripari termékeket szállít a térségbe, addig onnan főleg mezőgazdasági termékek érkeznek az EU-ba. Az agrárkereskedelmet érintően az EU behozatala tízszerese az unió térségbe irányuló exportjának.)

Az EU – Mercosur közti megállapodással túlnyomórészt megszűnnek a Mercosur országokba irányuló uniós termékekre kivetett vámok. A térségbe irányuló uniós termékek kereskedelmének  91%-a teljes egészében liberalizálásra kerül egy 10 éves időszak alatt, míg az EU a Mercosur országokból származó termékek kereskedelmének 92%-át fogja liberalizálni.

Mezőgazdasági vetület

Az EU-s agrártermékek 93%-ának vonatkozásában megszűnnek a vámok (ezek a termékek adják az uniós agrárkivitel értékének 95%-át), míg az EU a Mercosur országokból érkező mezőgazdasági termékek behozatalának 82%-át liberalizálja. A megállapodás agrárvetületének főbb pontjai:

Marhahús: az EU jelenleg 200.000 tonna marhahúst importál a Mercosur országokból. (Az unió marhahús fogyasztása évi 8 millió tonna.) A megállapodás révén 99.000 tonna marhahús 7,5%-os (a jelenleginél jóval kedvezőbb) vámmal érkezhet az EU-ba. Ezt a mennyiséget 5 év alatt, fokozatosan növekvő módon biztosítja az EU. A dél amerikai marhahús olcsóbb, mint az unióban előállított, így ennek akár árcsökkentő hatása is lehet.

Baromfi: az EU baromfihús fogyasztása évi 14 millió tonna. A megállapodás révén 180.000 tonna baromfihús érkezhet vámmentesen az unióba. Ez a mennyiség fokozatosan, a megállapodás hatályba lépésétől számított 5 év alatt kerül elérésre.

Cukor: a megállapodás révén 180.000 tonna finomítandó cukor érkezhet vámmentesen az unióba. Az EU éves cukorfogyasztása 19 millió tonna. (2018-ban az EU nettó exportőr volt, 2,1 millió tonna cukrot exportált.)

 

Etanol: a vegyipar számára 450.000 tonnás vámmentes kvóta kerül megnyitásra. Minden más felhasználó számra egy 200.000 tonnás kvóta kerül megnyitásra, a jelenlegi vám 1/3-ával. A bevezetésre fokozatosan, 5 év alatt kerül sor.

 

Méz: az EU jelenleg 35.000 tonna mézet importál a Mercosur országokból. A megállapodás 45.000 tonnás vámmentes kvótát biztosít a számukra. A bevezetésre fokozatosan, 5 év alatt kerül sor.

Tejtermékek: mindkét fél kedvezményeket biztosít meghatározott tejtermékekre, így például az EU-nak évi 30.000 tonna sajt és évi 10.000 tonna tejpor vámmentes exportjára lesz lehetősége. (10 év alatt, évi egyenlő nagyságú növekedéssel kerül elérésre ez a mennyiség. A vám 10 év alatt 10 egyenlő részletben kerül leépítésre.)

A Mercosur-országok vállalták, hogy jogi garanciákkal védenek majd az utánzástól 357 földrajzi árujelzővel elismert minőségi európai élelmiszer- és ital terméket.

Az uniós élelmiszer-biztonsági előírások nem fognak megváltozni, a behozott termékeknek a jövőben is minden esetben meg kell felelniük az uniós előírásoknak.

Elfogadás menete

Jelenleg a megállapodás tárgyát képező szöveg jogi felülvizsgálata zajlik, amelynek nyomán elkészül majd a megállapodás végleges szövegváltozata. A Bizottság ezután jóváhagyásra az uniós tagállamok és az Európai Parlament elé terjeszti a társulási megállapodást. Ebből fakadóan a hatálybalépésig még több év is eltelhet.

Készítette: Oláh Endre