Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának javaslatai

Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága április elején javaslatcsomagot fogadott el a Közös Agrárpolitika átalakítására vonatkozóan.

Az Európai Bizottság javaslatához az EP képviselők és az EP különböző bizottságai mintegy 6000 módosítós indítványt nyújtottak be, ezek közül kerültek elfogadásra a kompromisszumos javaslatok.

A mezőgazdasági bizottság javaslatának néhány lényegi eleme:

  • a tagállamoknak a termelőknek fizetendő közvetlen támogatásokat 100.000 eurós szinten kell korlátozniuk, de a lehetővé válna, hogy a termelők a munkabér költségek 50%-át levonják a csökkentés előtti teljes összegből. (Ez jelentős visszalépés a Bizottság javaslatához képest, amely a munkabér és járulékainak teljes összegét venné figyelembe csökkentési tényezőként.)
  • a közvetlen támogatások legalább 5%-át a kis és közepes méretű gazdaságok számára akarják elérhetővé tenni, egy speciális, hektár alapú top up formájában.
  • a közvetlen támogatások legalább 2%-át a fiatal gazdálkodók számára akarják elkülöníteni, szintén hektár alapú, top up kifizetés formájában. A vidékfejlesztési forrásokból további célzott támogatásokat kívánnak számukra biztosítani.
  • a tagállamokban a termelőknek nyújtott hektáronkénti kifizetéseknek 2024-re az átlagos közvetlen támogatások legalább 75%-át, 2027-re pedig a 100%-át kell elérnie.
  • A stratégiai terv bevezetésének határidejét 2022-re tolnák ki. (A tagállamnak ebben kell meghatároznia – többek között a közvetlen támogatásokra vonatkozóan is – hogy milyen indikátor mutatókon keresztül, milyen eredmények elérését tervezi.)
  • a vidékfejlesztési források legalább 30%-át környezetvédelmi és éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekre kell fordítani, a közvetlen támogatások legalább 20%-át pedig az úgynevezett eco scheme rendszerre, ami önként vállalt környezetvédelmi és állatjóléti intézkedéséket takar.

A javaslatcsomagot az EP mezőgazdasági bizottsága fogadta el, arról az EP még nem szavazott. Május 23-26 között fog sor kerülni az EP választásra, addig már nem lesz szavazás a javaslatról. Új EP és új mezőgazdasági bizottság áll fel, így a javaslat további sorsa kérdéses, akár érdemben is módosulhat.   

Oláh Endre