Gazdabarát intézkedések 18. – Szaktanácsadás – „A mostohagyerek”

A 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Program 5. évébe lépve van egy olyan támogatás, mely mintha „mostohagyereke” lenne a vidékfejlesztésért felelős államtitkárságnak. Ez pedig nem más, mint a VP1-2.1.1-2.1.2-17 Mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó egyéni és csoportos szaktanácsadás – rövidítve: támogatott szaktanácsadás. 

Szinte érthetetlen, hogy a 2014-ig folyamatosan működő, támogatott szaktanácsadás miért elérhetetlen a gazdák számára. Az Európai Unió kiemelt prioritásként tekint a tudásátadásra, az információ-szolgáltatásra, melyet logikusan az első intézkedések között kellett volna meghirdetni, hiszen az elmúlt 5 évben rengeteg változás történt a támogatási rendszerben. A pályázatok szintén ebben az időszakban jelentek meg, ahol a támogatott szaktanácsadás hiányában sokan segítség nélkül maradtak. Bár a támogatott szaktanácsadás pályázata 2017 tavaszán megjelent, ma sem tudni, hogy kik a nyertesek, mert a pályázatok benyújtását követően eltelt 13-14 hónap nem volt elegendő a beadott 38 db pályázat elbírálására!!!

Bár a Nemzeti Agrárkamara szeretett volna a szaktanácsadás legfőbb résztvevője lenni – 2017-ben még több száz szaktanácsadó foglalkoztatásának a tervéről lehetett hallani – ez támogatás hiányában nem valósulhatott meg. Mára már az általa foglalkoztatott szaktanácsadók (információink szerint kb. 50 – 70 fő) is kilátástalan helyzetbe kerültek. A közel 1000 fő, engedéllyel rendelkező mezőgazdasági szaktanácsadó pedig - támogatás hiányában - csak keveseknek segíthet a támogatások igénylésében, a gazdálkodási napló kitöltésében és a hatékonyság növelő, versenyképesség javító beruházási pályázatok elkészítésében és megvalósításában, holott erre a gazdáknak igen nagy szüksége lenne. Számos kistermelő nem jut hozzá az alapvető szaktanácsadási tevékenységhez, félő ezért, hogy sokan emiatt fogják elbukni a támogatásukat. Az EU által megkövetelt szaktanácsadási rendszer működésének hiánya így akár még a vidékfejlesztési források rendszerét is veszélybe sodorhatja!