Módosultak és kiegészültek a közúti áruszállítás szabályai

A 228/2012.(VIII.23.) Korm. rendelet módosítja, és kiegészíti „A díj ellenében végzett közúti árutovábbításról, a saját számlás áruszállításról, valamint az autóbusszal végzett személyszállításról szóló 261/2011.(XII.7.) Korm. rendeletet az alábbi pontokban.

  • Közúti közlekedési szolgáltatási tevékenységet csak gazdálkodó szervezet - ideértve az 1071/2009/EK rendelet 2. cikk 4. pontja szerinti személyeket is - végezhet.

A 1071/2009/EK rendelet 2.cikk 4.pontja szerinti személyek: „vállalkozás”: személyszállítással foglalkozó bármely nyereségérdekelt vagy nonprofit természetes vagy jogi személy, nyereségérdekelt vagy nonprofit szövetség vagy személyek jogi személyiség nélküli csoportja, valamint saját jogi személyiséggel rendelkező vagy egy jogi személyiséggel rendelkező hatóságtól függő hivatalos testület, vagy bármely, kereskedelmi célú árufuvarozással foglalkozó természetes vagy jogi személy;

  • gazdálkodó szervezet áruszállítói szakmai irányítója csak tulajdonosa, tagja vagy alkalmazottja lehet. Megbízott nem!
  • saját számlás szállítás teherjárművel történő közúti áruszállítás esetén szállítólevél kötelezettség megmaradt, és az ADR törvény szerinti előírásoknak megfelelően, ha mezőgazdasági vontató vagy lassú jármű és pótkocsival történik az áruszállítás

A cikk teljes terjedelmében elérhető tagjaink számára a MOSZ Hírlevel  8. számában. További információért forduljon a MOSZ szakértőihez.


Budapest, 2012. szeptember


Készítette: Sebe Imre Soma

sebeiEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

06 1/224-0822