A termelés nem egyenlő a pazarlással! Válasz a Greenpeace aktivistájának

Rodics Katalin a Greenpeace agrárkampány-felelőse a Klub Rádió 2018. február 9-i reggeli műsorában félrevezető és szakmaiatlan volt mikor azt sugallta, hogy a johannesburgi vízhiányt és általában a vízhiányt a nagyüzemi mezőgazdálkodás pazarlása okozza. Véleménye szerint az egyetlen megoldás a bio-gazdálkodás, amelynek feltételei már itthon is a rendelkezésünkre állnak.

Tény, hogy világviszonylatban a mezőgazdaság jelentős felhasználónak tekinthető, 69%-át használja fel az édesvíz készletnek. Azonban ez leginkább az ázsiai és afrikai országok sajátos technológiai és klimatikus viszonyainak következménye. Az európai és amerikai mezőgazdaság ennél kényegesen kevesebbet és hatékonyabban használ fel. Amerikában kevesebb, mint a vízkészlet felét, Európában pedig csupán egy harmadát fordítják mezőgazdasági termelésre, köszönhetően a fejlett technológiájának és a mezőgazdaság nagyüzemi voltának. A magyarországi helyzet pedig még árnyaltabb. A nemzeti vízstratégia szerint a kivett víz kevesebb, mint 20%-át használja fel a mezőgazdaság. „Magyarországon a mezőgazdasági vízgazdálkodás két nagy területe a tábla szintű vízrendezés és az öntözés… Sajátos ellentmondás, hogy nem a termőhelyi adottságokhoz, illetve igényekhez igazodik az öntözési lehetőségek kiépítettsége. Legalább 400 ezer hektár öntözéséhez elegendő vízkészlet áll rendelkezésre, de alig 100 ezer hektárt öntöznek.„ A stratégia kiemeli továbbá, hogy „A felkészülés, megelőzés kevésbé jellemző (átgondolt területhasználat, kultúra- és fajta meg-választás, vetésváltás, talajművelés, talajjavítás, táblaszintű csatornák karbantartása stb.). A tőkeszegény, alacsony tudásszintű kisüzemek esetében a nem kellően víztudatos agrotechnika következménye a mélyszántás elmaradása, a vízzáró eketalp kialakulása.”

Súlyos csúsztatás tehát a korszerű mezőgazdasági termelést vízpazarlással vádolni. Magyarországon a pazarlás az időnként hiányzó máskor túlterjeszkedő állami bürokráciában és ki nem használt kapacitásokban érhető tetten.