Tájékoztató a PRRS mentesítésről

A Vidékfejlesztési Minisztérium február 1-vel elindította a sertésállományok PRRS mentesítési programját. A MOSZ Sertéstenyésztők Országos Választmánya február végi ülésén a PRRS mentesítési bizottság elnöke adott tájékoztatást a mentesítési program várható ütemezéséről és a termelők gyakorlati feladatairól.

 

Az ülésen számos olyan információ is elhangzott, amely nem szerepel a mentesítésről szóló rendeletben (3/2014. VM rendelet) és számos értelmezésbeli különbség is felmerült. Ennek tisztázására a MOSZ egyeztető megbeszélést kezdeményezett a Vidékfejlesztési Minisztériummal. A VM szakállamtitkárával folytatott tárgyaláson a MOSZ ígéretet kapott a választmányi ülésen felvetődött problémák rendezésére, a rendelet módosítására.

Április elején jóváhagyásra került a PRRS Nemzeti Mentesítési Terv, amely meghatározza a mentesítés végrehajtásához kapcsolódó részletszabályokat
(kijelöli a mentesítés alá vont területeket, pontosan meghatározza a határidőket, a sertéstartók feladatait stb.)

A mentesítésről szóló, jelenleg hatályos VM rendelet előírásai és a mentesítési tervben foglaltak egyes esetekben nem állnak teljesen szinkronban egymással, így tájékoztatom, hogy Dr. Kardeván Endre államtitkár, országos főállatorvos az alábbi tartalmú levelet adta ki a PRRS mentesítési terv végrehajtásához kapcsolódóan:

 

„Tárgy: PRRS mentesítési terv végrehajtásának elrendelése

 

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 28. § d) pontja és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági hivatalról szóló 22/2012. (II. 29.) Korm. rendelet 8. § (10) bekezdés b) pontja valamint (11) bekezdése szerint 2014. március 24-től elrendelem jelen utasításom mellékleteként csatolt PRRS Nemzeti Mentesítési Terv végrehajtását.

 

Felhívom figyelmét, hogy azokban a pontokban, amelyekben a mentesítési terv eltér az alapjául szolgáló 3/2014. (I. 16.) VM rendelet előírásaitól, eljárásuk során a mentesítési tervben foglaltakat kell figyelembe venniük és alkalmazniuk.

 

A végrehajtás során felmerülő esetleges kérdésekkel, észrevételekkel kapcsolatban a Nemzeti PRRS Mentesítési Bizottság tagjai nyújtanak segítséget. „

 

Dr. Kardeván Endre”

országos főállatorvos

 

 A "PRRS Nemzeti Mentesítési Terv 2014." teljes szövege elérhető: itt

A "Telepi mentesítési terv sablon" elérhető: itt

Szövetségünk a PRRS mentesítési bizottság illetékes tagjainak közreműködésével az egyedi mentesítési tervek elkészítéséhez, illetve térségi tájékoztatók szervezéséhez is segítséget tud nyújtani. Erre vonatkozó igényét kérjük jelezze titkárságunknak a 06-1-312-0525-ös telefonszámon, illetve az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Budapest, 2014. április 10.