Sajtóközlemény - Ígéretekkel nem lehet jóllakatni a sertéseket

MOSZ – Sertéstenyésztők Országos Választmányának közleménye

 

 

Ígéretekkel nem lehet jóllakatni a sertéseket

Távolba vesző ígéretekkel, jól csengő szlogenekkel nem lehet jóllakatni a sertéseket és nem lehet tovább etetni a sertéstartókat sem.

Miközben a csapból is az folyik, hogy 6-7 éven belül megduplázódik a hazai sertésállomány és a vidékfejlesztési tárca képviselői az ágazat fellendítéséről tesznek nyilatkozatokat, arról senki nem beszél, hogy jelenleg sertéstartók tömegei mennek csődbe. Hiába dolgoznak, vagy nem kapják meg az eladott sertések árát, vagy esetleg töredékét kapják meg, azt is késve.

A sertéstartók bíztak benne, hogy az önkormányzatok vágóhídi tulajdonszerzésével kifizetésre kerülnek a húsfeldolgozóknál felhalmozott, lejárt követeléseik, és így folyamatosan szállítottak sertéseket a feldolgozókhoz, biztosították azok működését, segítették az ott dolgozók munkahelyének a megőrzését.

Ezzel a bizalommal visszaéltek. Kapuváron milliárdos nagyságrendű kinnlevőséggel ragadtak bent a termelők. Egyes új önkormányzati tulajdonosok most azt várják el a sertéstartóktól, hogy mondjanak le a sertéseik ellenértékének egy részéről és a törvényi előírásokat megszegve vegyék tudomásul a fennmaradó követeléseik kifizetésének hosszú távú elhalasztását. Joggal lenne elvárható, hogy legalább az érintett önkormányzatok betartsák a törvényeket.

Nem erről volt szó, nem ezt ígérték, nem ezért kaptak adófizetői milliárdokat!

Egyértelművé vált, hogy a húsipari üzemek munkahelyeinek megmentése érdekében alkalmazott állami segítség nem jelent megoldást és ráadásul a termelők problémáinak megoldására is alkalmatlan.

Mire várjanak azok a családok, vállalkozások, termelői csoportok, akik kizárólag sertéshizlalásból jutnak jövedelemhez és komoly tartozásokat halmoztak fel? (Nekik teljes áron, időben ki kellett fizetniük a takarmányt, az állatgyógyszereket stb.) Ha nem kapják meg a hízósertések árát, mindenüket elveszíthetik. Nem csak ők kényszerülnek azonban a sertéstartás befejezésére, hanem azok is, akik az új földtörvény előírásai miatt elveszítik a területeiket, mivel föld nélkül képtelenség állatot tartani. Így nem hogy 6 millió sertés nem lesz Magyarországon, de már a jelenlegi 3 millió is gyors ütemben tovább csökken.

Elég az ábrándozásból, a távoli jövő ígéreteiből. A sertéstartóknak azonnali segítségre van szükségük. Az államnak azonnal kártalanítania kell a Kapuvári sertésbeszállítókat, hogy ne jussanak a Hajdú Bét beszállítóinak sorsára. A termelők követelik, hogy az önkormányzati résztulajdonú cégek - akik jelentős adófizetői milliárdokat kaptak - rendezzék a termelők felé fennálló tartozásaikat, a beszállított sertések árát teljes összegben, határidőre fizessék ki. Nem többet, csupán a törvényi kötelezettségek betartását várják el.

Budapest, 2013. május 8.

MOSZ Sajtó

További információ:  Zsótér László –  SOV elnök                   Tóth István – MOSZ titkár

06 30 415 3117                                                                                  06 30 961 4999