Tájékoztató a takarmányok aflatoxin szennyeződésének megelőzési lehetőségeiről, a károsított takarmányok tejre gyakorolt hatásáról

A különböző penészgombák - fuzárium fajok, trichoderma fajok, stb. és az általuk termelt toxinok - az időjárás alakulásától függően rendszeresen megjelennek a takarmányokban.  


2012-ben azonban egy eddig Magyarországon kevésbé jelentős és elterjedt penészgomba, az aspergillus és az általa termelt toxin, az aflatoxin okozott - és okoz jelenleg is - jelentős problémát a hazai termelésű kukoricákban. Ez a penészgomba Európa déli országaiban (Olaszország, Spanyolország, Szerbia stb.) már régóta jelen van, a 2012. évi extrém meleg és aszály következtében azonban Magyarországon is számottevő területen – elsősorban az ország déli régióiban – okozott fertőzést. Az elkövetkezendő években - az időjárás alakulásától függően - számítani lehet rá, hogy ez a penészgomba és az általa termelt toxin is gyakrabban jelenik meg Magyarországon.

A fertőzés a szántóföldön alakul ki, ugyanakkor a nem megfelelő tárolás nagy mértékben hozzájárul a fertőzési szint növekedéséhez.

Az aflatoxin nem csak a szemes kukoricában, hanem a kukorica feldolgozás melléktermékében (CGF, DDGS), az ezekből készült takarmánykeverékekben, valamint a tömegtakarmányokban (szilázs, szenázs) is megjelent.

A takarmányokban megengedett aflatoxin határértékei a következőek:

­   takarmány alapanyagok: 20 µg/kg (ppb)

­   tejelő teheneknek szánt összetett takarmányok: 5 µg/kg (ppb)

A cikk teljes terjedelmében elérhető tagjaink számára a MOSZ Hírlevel  2013. évi 3. számában. További információért forduljon a MOSZ szakértőihez.

  

2013. április 18.

Készítette: Oláh Endre

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

1/224-0823