Tej ÁNT

A MOSZ közel egy éven át folyamatosan napirenden tartotta az Agrárminisztériummal folytatott egyeztetései során az Átmenti Nemzeti Támogatások (ÁNT) kifizetésének az ügyét.

Első körben - 2022. december végén - kizárólag az anyatehéntartók számára került meghirdetésre támogatás. Ezt követően 2023. februárjában -, az Agrárminisztérium olyan tájékoztatást adott, hogy a többi jogcímen nem kerül sor kifizetésre. Szövetségünk, tekintettel arra, hogy ÁNT fizetésre 2027-ig lehetőség van és a piaci helyzet több ágazatban is negatív fordulatot vett, továbbra is kiállt az ÁNT kifizetése mellett.

Az Agrárminisztérium végül úgy döntött - 52/2023. (IX. 12.) AM rendelet -, hogy az ÁNT kifizetések megszokott idejétől jóval későbbi időpontban, de fizet ÁNT tej és hízottbika támogatást. (Ez a támogatás a 2022. év után kerül kifizetésre.) A tej támogatás, melynek összege legfeljebb 5 Ft/történelmi bázisjogosultság, a tagi visszajelzések alapján a rendelet megjelenését követő két héten belül kifizetésre került.

Oláh Endre