Kiemelt ellenőrzés alatt az ENAR bejelentési határidők

Az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján az állatlétszám alapú, termeléshez kötött támogatások kifizetésének alapját biztosító nyilvántartások kiemelt ellenőrzés alá kerülnek, a nyilvántartásokra vonatkozó szabályok betartását szigorúan vizsgálni fogják.

Az uniós előírások alapján kötelező és a jogcímekre vonatkozó hazai jogszabály 2015 óta támogatási feltételként írja elő a tenyészetben lévő állatállománynak a szarvasmarha/juh ENAR rendelet szerinti jelölését, nyilvántartását és az adatok határidőre történő bejelentését.

A Magyar Államkincstár ugyanakkor eddig nem vizsgálta az ENAR előírásokra vonatkozó bejelentési határidők betartását – magát a bejelentés tényét igen, de annak késedelmes jellegét nem –, ezért az Európai Bizottság az eddigi gyakorlat megváltoztatását írta elő.

Ez azt jelenti, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a Magyar Államkincstár most már az ENAR előírásokra vonatkozó bejelentési határidők betartását is ellenőrizni fogja a jövőben.

A késedelmes ENAR adatmegadás miatti szankcionálási kötelezettség azokra az esetekre vonatkozik, amelyek a támogatási jogosultság feltételét alátámasztó bejelentéseket érintik.

Ezek lehetnek a birtokon tartási időszak során megvalósuló bejelentések vagy olyanok, melyek nem a birtokon tartási időszakra vonatkoznak, de hatással vannak a jogosultsági feltételek megállapítására.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása alapján az ENAR adatrendszere jelenleg még nem teszi lehetővé a támogathatóságot alátámasztó adatok előzetes lekérdezhetőségét, így a Magyar Államkincstár nem tudja az idei év kérelem beadási folyamatában a szükséges ENAR adatszolgáltatási előírásoknak megfelelő egyedeket megszemélyesíteni az ügyfél és a jogosult állat előzetes összekapcsolásával. Ezért a termelőknek (kérelembeadóknak) kell a határidőre történő ENAR adatszolgáltatás tekintetében nem megfelelő egyedeket kivenni a kérelmezett egyedek köréből.

A fentiekre tekintettel kérjük, hogy a termeléshez kötött támogatásokhoz kapcsolódó kérelemkitöltés során fokozott figyelmet fordítsanak arra, hogy az egységes kérelemben csak az előírt határidőknek megfelelően bejelentett állatokra igényeljenek támogatást. 

 

         Vári Attila                                                                        Oláh Endre