Kettős présben a sertéstartók
A hazai sertésárakat rendkívüli ingadozás jellemezte az elmúlt egy évben (2020 és 2021 áprilisa között). A sertéstartók 500 Ft/kg feletti és 350 Ft/kilogramm alatti árakat is megtapasztaltak, az elmúlt 12 hónap több mint felében azonban jóval önköltségi szint alatt voltak kénytelenek értékesíteni a hízósertéseket.
Sertés felvásárlási árak
(E minőségi kategória, Ft/élősúly kg)
2020 |
2021 |
|||||||||||
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
jan. |
febr. |
márc. |
ápr.* |
515 |
435 |
439 |
413 |
412 |
399 |
379 |
370 |
352 |
346 |
345 |
415 |
432 |
Forrás: AKI * április 1 -18.
A rendkívül alacsony sertés felvásárlási árak tavaly októbertől ráadásul emelkedő takarmányárakkal párosultak.
Kukorica és takarmány búza áralakulása
Me.:Ft/tonna
Megnevezés |
2020 |
2021 |
|||||||||||
ápr. |
máj. |
jún. |
júl. |
aug. |
szept. |
okt. |
nov. |
dec. |
jan. |
febr. |
márc. |
ápr.* |
|
Kukorica |
46.000 |
47.000 |
48.000 |
49.000 |
47.000 |
47.000 |
54.000 |
56.000 |
55.000 |
64.000 |
68.000 |
71.000 |
70.000 |
Takarmány búza |
52.000 |
54.000 |
52.000 |
52.000 |
52.000 |
54.000 |
60.000 |
60.000 |
64.000 |
65.000 |
68.000 |
69.000 |
70.000 |
Forrás: AKI * április 1 -18.
A tavaly áprilisi sertés felvásárlási árak idén januárra több mint 30%-al zuhantak, miközben a kukorica ára 40%-al, a takarmánybúza ára pedig 25%-al emelkedett. (A fehérjehordozók ára is drasztikusan drágult.) Éves relációban (áprilistól-áprilisig) a sertésárak 17%-al csökkentek, miközben a kukorica ára másfélszeresére emelkedett.
A sok esetben a hazai felvásárlási árak alapját képző német CMP ár az 1,19 €/kg –os (hasított súly) mélypontról február közepén mozdult el, március közepétől április közepéig 1,5 €/kg-on stabilizálódott, de április 21-én 1,42 €/kg-ra csökkent.
A hazai szerződéses kapcsolatok vegyes képet mutatnak, a felvásárlók sok esetben növelték a súly alatti és feletti levonások mértékét és új költségtételt – pl. fuvartérítés - is bevezettek, ami tovább rontja a termelők helyzetét.
A nyári időszak (grillszezon, turizmus) hagyományosan növeli a sertéshús iránti keresletet, ennek idei hatása azonban az egyes uniós tagállamokban nagy mértékben függ a koronavírus miatti korlátozások feloldásának ütemétől.
Oláh Endre