Változnak az antibiotikum használat szabályai

Az Agrárminisztérium az állatgyógyászati termékekről szóló rendelet tervezett módosításával az állattenyésztésben felhasznált antibiotikum mennyiségének csökkentését kívánja elérni. A javaslat elsőként az élelmiszer-termelő állatfajokat és nagylétszámú állattartó telepeket célozza.

A tervezet értelmében szigorodnak az antibiotikum hatóanyagú készítmények felhasználási szabályai és az állattartó valamint az állatorvos nyilvántartási kötelezettségei is.

A tervezet az élelmiszer-termelő állatok esetén megtiltaná a 3. és 4. generációs cefalosporin, kolisztin és fluorokinolon hatóanyagú készítmények megelőzés (profilaxis) céljából történő alkalmazását.

A nagy létszámú állattartó telepeken antibiotikum-felhasználás csökkentési tervet kellene készíteni és antibiotikum felelőst kellene kinevezni.  A felelős képzését és vizsgáztatást a NÉBIH végezné. Az antibiotikum rendelése engedélyezett tevékenységgé válna és elektronikus nyomonkövetési rendszer kerülne bevezetésre.

A rendeletmódosításra egyrészt az uniós  - 2019-ben elfogadott – rendeleteknek való megfelelés, másrészt pedig az EU új  - zöldítést célzó – irányvonala által meghatározott elvárásoknak való megfelelés miatt kerül sor. (Magyarországon uniós összehasonlításban az állategységre vetített antibiotikum használat kimondottan magas.)

Szövetségünk számos javaslatot tett a tervezethez, így többek között kezdeményeztük az állattartók adminisztrációs tehernövekedésének minimálisra szorítását, a VP keretében a tartástechnológia javításra irányuló jogcímek meghirdetését (a ma felhasznált antibiotikum-tömeg igen jelentős része preventív célból kerül alkalmazásra, a tartástechnológiai hibák ellensúlyozása miatt). Felhívtuk rá a figyelmet, hogy az állatjóléti felelős mellett egy újabb felelős kinevezése nem célszerű, az antimikrobiális szerek felhasználásáért az a telepet ellátó állatorvos feleljen, aki már amúgy is rendelkezi az ehhez szükséges szaktudással.

Oláh Endre