Foglalkoztatási célú jövedelempótló támogatás – sertés és baromfiágazati piaci szereplők részére

A 27/2019 (VI.14.) AM rendelet alapján azok a sertés és baromfitartók, akik meghatározott TEÁOR kód szerinti tevékenységet végeznek, foglalkoztatási célú jövedelempótló támogatást vehetnek igénybe.

A rendelet 1. számú melléklete alapján a támogatott tevékenységek köre az alábbi: húsfeldolgozás, tartósítás; baromfihús feldolgozás, tartósítás; hús, baromfihús, húskészítmény gyártás; hús, húskészítmény nagykereskedelem; hús-húsáru kiskereskedelem; gabona, dohány, vetőmag, takarmány nagykereskedelme; élőállat nagykereskedelme; mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme; készétel gyártás; haszonállat-eledel gyártás; hobbiállat-eledel gyártás.

Támogatás a támogatott tevékenység keretében foglalkoztatottak állománya után vehető igénybe. A támogatás mértéke foglalkoztatottként legfeljebb 200.000 forint. A támogatási kérelem 2019. június 24. és július 5. között nyújtható be az Államkincstárhoz. A fenti előírások miatt a támogatást a sertés és baromfitartók túlnyomó többsége nem tudja igénybe venni. A MOSZ kezdeményezte a jogcím feltételeinek módosítását, valamint javaslatot tett egy új, a termelői kör által igénybe vehető támogatási forma kidolgozására.