Szakadékba zuhant tejárak - Sajtóközlemény

60 forint. Kistermelőknek 50. Ezt az árat ajánlja 1 liter tejért a feldolgozók egy része a termelőknek. Ez az ár a már amúgy is padlóra került ágazatot végleg kivérezteti, a termelők tömegével fogják abbahagyni a tejtermelést. A két év alatt gyakorlatilag megfeleződő átvételi árak már a legjobb hatásfokkal üzemelő tejtermelők költségeit sem fedezik, ilyen ár mellett a termelők többsége napi több százezer forintos veszteséget szenved el.

Sem az Európai Bizottság új intézkedési csomagjától, sem a kormány által meghirdetett intézkedési tervtől nem várható érdemi javulás. A beígért új nemzeti támogatások nagy része a várakozásokkal ellentétben nem plusz forrást jelent az ágazatnak, hanem egy meglévő és a tejtermelők által évek óta igénybe vett támogatás előrehozott kifizetését, míg a fennmaradó részt a tejtermelés döntő hányadát adó gazdálkodók nem, vagy minimális mértékben tudják igénybe venni.

Öröm azt olvasni, hogy „A kormány a tejtermelőkkel van”, de sokkal nagyobb öröm lenne inkább megtapasztalni. A termelők nem szolidaritást várnak, hanem azt, hogy a kormány végre tegyen valamint az irreálisan alacsony áron Magyarországra érkező import termékekkel szemben, tegyen valamint az ÁFA csalások ellen – pl. csökkentse a tej és tejtermékek ÁFA kulcsát -, kényszerítse ki a jogszabályokba foglalt tisztességes forgalmazói magatartás betartását, és hozzon intézkedéseket, hogy arányosabb jövedelemelosztás valósuljon meg a termékpályán.

Most ütnek vissza a kormány azon, leginkább a fő tejtermelő gazdaságokat érintő döntései – pl. földhasználat korlátozása, alaptámogatás elvonása -, amelyek következtében amúgy is jelentősen romlott a tejtermelők jövedelmi pozíciója, mivel megszűnt az a lehetőség, hogy a növénytermesztés eredményeit az állattartás veszteségeinek finanszírozására fordítsák. A fokozódó veszteségek miatt egyre több termelő kénytelen felhagyni a tejtermeléssel, így enyhíteni kell az állattartók számára előírt állomány fenntartási és foglalkoztatási kötelezettségeken, hogy elkerülhető legyen a vállalkozás egészének a csődje, ami a jelenleginél is nagyobb - elsősorban foglalkoztatási – problémákat okozhat.

Nincs mire várni. Ha fontos - márpedig az -, hogy továbbra is legyen magyar tej és tejtermék a boltok polcain, akkor azonnal lépni kell.

Budapest, 2016. március 23.

további információ:

Krajcsovicz András                                    Dr. Máhr András                       Oláh Endre

06-30-279-4799                                      06-30-9-527-920                   06-1-224-0823