A 2020. évi uniós közvetlen támogatások várható alakulása

A 2020. évi EU-s közvetlen támogatások összegét meghatározó AM rendelet még nem került meghirdetésre. A támogatási összegeket – pontosabban az előlegek maximális értékét – tartalmazó jogszabály várhatóan október közepén (az elmúlt évek tapasztalatai alapján október 16. előtt néhány nappal) kerül közzétételre.

A 2020. évi közvetlen támogatások euróban meghatározott összegei 365,53 HUF/EUR árfolyamon kerülnek átváltásra. A tavalyi 334,83 HUF/EUR átváltási árfolyamhoz képest a forint gyengülése miatt ez fajlagosan 9%-os támogatási összeg növekedést jelent.

Az alaptámogatás és zöldítés várható összege az átváltási árfolyam, az uniós keretösszeg és a támogatásra jogosult terület ismeretében kikalkulálható.

Ez alapján az alaptámogatás és zöldítés összege várhatóan az alábbiak szerint alakul.

Az alaptámogatás és zöldítés várható összege

 

 

Várható fajlagos támogatás

Előleg várható maximális értéke

 

Ft/ha

Ft/ha

Alaptámogatás

52.000

36.400

Zöldítés

29.000

20.300

SAPS+zöldítés

81.000

56.700

 

A feltüntetett támogatási összegek csak tájékoztató jellegűek – a pontos összeget a jogszabály fogja tartalmazni - ugyanakkor előzetes kalkulációkhoz, pénzügyi tervezéshez felhasználhatóak, nagyságrendjükben érdemi változás nem valószínűsíthető. Az alap és zöldítési támogatás együttes összege a tavalyi értékhez képest 6.000 forintos hektáronkénti támogatásnövekedést jelent. (Ezt - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - csökkenteni fogja a pénzügyi fegyelem miatti elvonás.) Az előzetes tájékoztatás alapján az előleg maximális mértéke 70%, a tényleges kifizetés azonban ezt nem éri el.

A termeléshez kötött támogatások pontos összege jelen pillanatban még nem ismert – a támogatásra jogosult terület és állatlétszám nagysága évről évre változik -, de az árfolyamváltozás miatti 9%-os támogatási keretösszeg növekedés miatt azon jogcímeknél, ahol 2019-hez képest nem változott a jogosult állatlétszám és területnagyság, ilyen mértékű fajlagos támogatásnövekedéssel lehet számolni. Azon jogcímeknél, ahol jelentősen nőtt a termeléshez kötött támogatásra bejelentett állatlétszám vagy terület, akár a fajlagos támogatás csökkenése is elképzelhető. A termeléshez kötött támogatások pontos összege az október 16-ig megjelenő AM rendeletben lesz elérhető.

Oláh Endre