Ökológiai másodvetés – Ne felejtse el határidőben bejelenteni!

Információink szerint az idei évben nagy számban fordult elő, hogy az ökológiai másodvetéseket  a vetés megtörténtét követően nem jelentették be a gazdálkodók az elektronikus felületen keresztül. Amennyiben megvalósították a vetést, de ez a bejelentés elmaradt, akkor nem kerül elfogadásra az ökológiai másodvetés és veszélyeztetik a „zöldítési” támogatásukat.

 

Ha a hivatal megállapítja, hogy nem feleltek meg a jogszabályi előírásoknak, akkor a támogatás elvesztése mellett még közigazgatási szankciót is kaphatnak az érintett gazdálkodók.

A 10/2015. (III. 13.) FM rendelet szerint ökológiai jelentőségű másodvetés: a tárgyévre az egységes kérelemben bejelentett első növény betakarítása után és a következő év első növényének vetése előtt, tárgyév október 1-jéig - a rendelet 3. mellékletében felsorolt vagy a 22. § (2) bekezdésében meghatározott, legalább két fajból - vetett növényállomány, amelyet zöldtrágyának vagy téli takarónövénynek használnak, és a következő évi első növény vetése előtt beforgatnak, vagy bedolgoznak.

Tehát az ökológiai jelentőségű másodvetés elvetésére október 1.-jéig van lehetőség (a határidőre a tagszervezeteket elektronikus hírlevélben figyelmeztettük) és csak abban az esetben kerül elfogadásra, ha a gazdálkodó megfelel a jogszabályban előírt feltételeknek.

Nagyon fontos tehát, hogy elvégezzék a vetést és ezt jelentsék is be az elektronikus felületen keresztül a vetést követő 15 napon belül!

készítette:Vári Attila