Tájékoztató a 2019. évre vonatkozó újabb adóváltozásokról

Nyáron elfogadásra került az első adócsomag, majd, mint várható volt, ősszel benyújtották a második adócsomagot is, melyet a módosításokkal együtt november 13-án el is fogadtak.

 

Annak ellenére, hogy a szociális hozzájárulási adó 2019. július 1-ei csökkenése és a béren kívüli juttatások terén volt várakozás, a Kormány mégsem nyúlt ezekhez. Annyi történt, hogy az önkéntes kölcsönös pénztárakba az adóévben befizetett összeg, a tag javára más személy által átutalt vagy más módon befizetett összeg, az adóévben megszerzett egyéb jövedelmének minősülő összeg együttes értékének 20 százaléka, de legfeljebb évi 150 000 Ft, visszaigényelhető az adóból. Ez érdemi könnyítést nem jelentett.

Korábban jeleztük, hogy mindenkinek át kell gondolni a béren kívüli juttatások új rendszerét. A jelenleg adható juttatások közül csak a SZÉP Kártya három al-zsebébe adható kedvezményes adózással. Minden egyéb juttatás bérként adózik.

Számba kell venni azokat a juttatásokat, amelyeket érdemes lehet bérként kiváltani, illetve, hogy melyek azok a juttatások, amelyek esetleg még így is fontosabbak a munkavállalónak, mint a munkabér. Figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat, a munkavállalói igényeket és érdekeket. Ilyen lehet például a helyi étkeztetés, önkéntes nyugdíjpénztár stb. A MOSZ a Pénzügyminisztériumhoz fordult a béren kívüli juttatásokat illetően.

Az elfogadott adócsomag módosításban fontos, hogy az alanyi adómentes értékhatár 12 millió forintra emelése is elfogadásra került. További, tagjainkat is érintő változás, hogy jövőre már nem kell bejelenteni a foglalkoztatónak a dolgozók végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatait. Az adófeltöltési kötelezettség szabályai is változtak, mely szerint a maximális mulasztási bírság-mérték a felére csökkent.