„Kétszer adna, aki gyorsan adna!” Drasztikusan csökken az előleg

A 2018-as év a mezőgazdasági termelők szempontjából minden bizonnyal a végletek éve lesz. Az időjárás, az értékesítési árak és a hozamok is sok meglepetést okoztak a termelőknek és a bajt csak tetézik az egyre súlyosabb szállítási gondok. Több hónapja nincs elegendő csapadék, mely előre vetíti, hogy veszélybe kerülhetnek az őszi vetésű növények, bizonytalan lesz a jövő évi termés és az őszi munkák költségei is jelentős mértékben megemelkednek. Sokan komoly finanszírozási gondokkal küzdenek. A lejáró hiteleket az év utolsó hónapjaiban kell törleszteni, és most kell fizetni a földbérleti díjakat is.

 

Ilyenkor nagyon nagy segítséget jelent a több mint 10 éve működő előlegfizetés rendszere, mely segítséget nyújtott a következő gazdasági év elindításához. Ez évre is számoltak ezzel a gazdák, amit az előleg összegéről megjelent jogszabály is megerősített.  Éppen ezért döbbenten olvasták a megjelent közleményt, mely a „gazdák érdekeire hivatkozva” közölte számos jogcím estében nem lesz előlegfizetés. Ezek között a legnagyobb „érvágás” a zöldítés előlegfizetésének az elmaradása, de nem lesz előleg egyes termeléshez kötött támogatások, valamint több vidékfejlesztési jogcím esetén sem.

Még az alaptámogatás estében is „a gazdák érdekében” az ígért és a jogszabályban megjelent 70 %-kal szemben csak 50 %-ot – hektáronként maximum 24.000 Ft-ot - fizetnek a termelőknek a területalapú támogatás előlegeként. Ilyenre még nem volt példa. Bár volna erre lehetősége a Magyar Államkincstárnak, miért nem folyósítja a támogatási előlegeket? Talán nem működik megfelelően az intézményrendszer?

Ezt a gyanút támasztja alá, hogy arra sem volt még példa, hogy határidőre nem sikerült elvégezni az ellenőrzés feladatait. Gondolni sem merünk arra, hogy a Magyar Államkincstár olyan helyzetben lenne, hogy nem tudja megelőlegezni a támogatások kifizetését.  Nincs elég ember, forrás, vagy esetleg akarat, hogy segítsenek a termelőknek?

Már október 13.-án sejteni lehetett, hogy valami probléma van a rendszerben, mert ekkor jelent meg az a hír, hogy un. adategyeztetésről kapnak értesítést október közepén a termelők. Ez a korábbi években már augusztusban lezajlott. Aki adategyeztetésben érintett, az addig nem kaphat az adott jogcímen támogatást, amíg le nem zárják az ügyét. Így mintegy 7-8000 gazdálkodó került abba a helyzetbe, hogy hiába várja a támogatását, azt nem kaphatja meg.

Egyelőre nem tudni a valós okokat. Sajnos nagyon nagy a csend. Az azonban beszédes, hogy az Államkincstár már a 2019. június 30.-ai végső kifizetési határidővel hárítja el a támogatásfizetés várható időpontjára vonatkozó kérdéseket. Ilyen késői kifizetésre uniós csatlakozásunk óta nem volt példa.

Pedig a gazdáknak - ha valamikor, akkor most - igen nagy szüksége lenne erre a pénzre. Értetlenül, felháborodva, elkeseredve, tanácstalanul állnak a gazdák a kialakult helyzet miatt.

Budapest, 2018. november 14.

                                                                                              MOSZ Sajtóosztály

További információ: dr. Máhr András főtitkárhelyettes

06-30-952-7920

06-1-312-0525

 

kép forrása: pexels