"Gazdabarát" intézkedések 13. - Végleg elmarad a támogatások kifizetése?!

Már 2016-ban jeleztük, hogy az átgondolatlan pályázati kiírások, a sorozatos módosítások illetve a háttérintézmények ide-oda költöztetése hátráltatni fogja a gazdák forrásokhoz való jutását.  A félelmek beigazolódtak.

 

Tavaly júniusban több száz gazda maradt támogatási határozat nélkül, mert a hivatal képtelen volt elbírálni a pályázataikat, noha ők időben benyújtották azokat. 2017-ben a késedelem miatt nagyon sok gazdálkodó, határozat nélkül, joggal félve a szankcióktól, nem merte igényelni a támogatásokat az egységes kérelem keretében olyan fontos jogcímekben, mint:

  • Agrár-környezetgazdálkodás (AKG)
  • Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása,
  • Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai megőrzése
  • A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás.

 A MOSZ észlelve a problémát jelezte az illetékeseknek a kialakult helyzetet, de a Minisztérium csak Brüsszelre mutogatott (mondván egyeztetni kell). Mikor az Európai Unió képviselője a Monitoring Bizottság ülésén, a MOSZ felvetésére jelezte, hogy részükről semmi akadálya a rendkívüli egységes kérelem beadásnak, az agrárirányítás ígéretet tett, hogy rendezni fogja az elmaradást. Majd közleményben jelzete, hogy a Magyar Államkincstár be fogja adni a kérelmet a gazdák helyett. 2018. január 26-a óta azonban nagyon sok gazdálkodó hiába várja a Magyar Államkincstár levelét, melyben a rendkívüli kérelem benyújtásáról értesítik. Időközben eltelt 4 hónap és már a 2018. évi egységes kérelmek benyújtásának határideje is lejárt. Hiába keresik a gazdálkodók a MÁK ügyfélszolgálatát, hiába érdeklődnek a megyei kormányhivatalok főosztályainál, senki sem tud információval szolgálni. Több mint 2,5 milliárd forintról van szó, amelyet több száz állattenyésztésben vagy környezetvédelemben érdekelt termelő gazdálkodásából hiányzik.

 

Hová tűnt a pénz? Miért nem teljesítik a vállalt ígéreteiket?

 

Budapest, 2018. május 24.