Fazekas Sándor megint a számokkal zsonglőrködik?

A minap adták közre a sajtóban a földművelésügyi miniszter sajátos számítását, amely szerint a kormány megduplázta a nemzeti forrásból finanszírozott agrártámogatásokat. A miniszter állítása szerint 2010-ben 53 milliárd Ft, 2018-ban pedig 109 milliárd Ft-ot fordít a kormány agrártámogatásokra.

Az igazság azonban megint fényévekre van a miniszter szavaitól. A nemzeti támogatások összege 2010-ben ugyan valóban 53 milliárd Ft-ot tett ki, azonban 2009-ben még 116 milliárdot, azaz a dupláját. Ez abból is fakadt, hogy a 2010-ben esedékes nemzeti támogatások jelentős részét (top-up) már 2009 utolsó negyedévében kifizették. Nagyobb gond van az évek öncélú összehasonlítgatásával. Sokszor olyan, mintha körtét próbálnánk almával összevetni, ahogy ezt tette a miniszter 2018 és 2010 esetében is.

De mi a baj az összehasonlítással azon túl, hogy nem igaz?

Az egyik, hogy a 109 milliárd az valójában 87 milliárd. A miniszter úr olyan tételeket is beleszámolt a 109 milliárdba, amit a 2010-es 53 milliárdhoz nem adott hozzá pedig már akkor is voltak (pl. igyál tejet program, iskolagyümölcs program stb.).

A másik probléma, hogy a kormány 2013 után számos szabályt változtatott meg és számos ígéretet tett. Például azt mondták azért veszik el a 1200 hektár feletti támogatásokat, hogy legyen pénz többlet nemzeti támogatásra. Persze nem lett. De a vidékfejlesztési támogatások társfinanszírozását is azért csökkentették 25%-ról 15% -ra, vonva el így 150 milliárd forintot a gazdáktól, hogy több jusson nemzeti támogatásra. A célszámokról kormány határozat is rendelkezik, amely számokat az elmúlt három lezárt évben egyszer sem sikerült teljesíteni. Az persze teljesítmény lehet, hogy a kormánynak 2018-ban sikerült először betervezni a költségvetésbe legalább azt a támogatási összeget, amit saját határozata előír.

Nem véletlen, hogy a gazdák egy évben sem érezték a belengetett növekményeket. Ahelyett, hogy a miniszter úr a számokkal zsonglőrködik, inkább rendbe tehetné a kifizetés rendszerét. Korábban a támogatások jelentős része december és február között kifizetésre került, a gazdák manapság egyre többször élik meg, hogy még a július 30-i végső határidőig sem kapják meg az őket megillető támogatásokat.

Álláspontunk szerint egy minisztertől minimális elvárás a számtan ismeret. Gondolni sem merünk rá, hogy esetleg a választási év miatt sikerült ezeket a félrevezető számokat leírni.