Gazdabarát intézkedések 6. rész - A Kamara mélyebbre nyúl a gazdák zsebében

Az Agrárkamara nagy csinnadrattával jelentette be az elmúlt napokban, hogy javaslatára már a 2017-es szja bevallásokat is a NAV készíti el az őstermelők helyett. Ezt azzal indokolták, hogy csökkentik a termelők adminisztratív terheit, egy gondot levesznek a vállukról.

 

A valóságban azonban ez a macisajtba rejtett méreg tipikus este. Ahhoz ugyanis, hogy a NAV el tudja készíteni a bevallásokat, minden gazdálkodási adatra szüksége van. Hiszen ahhoz, hogy jövedelmet és adót tudjon számolni, minden értékesítési és költségszámláról tudnia kell. Úgyhogy praktikusan ez azt jelenti, hogy minden őstermelőnek minden számlát, minden bizonylatot be kell szolgáltatni.

Még annak a 150 ezer őstermelőnek is, akik – mivel éves árbevétele nem érte el a 600 ezer Ft-ot – semmilyen adatszolgáltatásra nem voltak eddig kötelezettek. Tehát az őstermelői kör fele máris jelentős tehernövekedéssel néz szembe.  Emellett a többiek számára sem látszik az intézkedés haszna, hiszen nyilatkozatokat kell tenni és akár több száz bizonylatot benyújtani.

Vajon a Kamara – amelynek feladata a tagok képviselete lenne – miért kezdeményez és miért ünnepel egy olyan intézkedést, ahol az őstermelőkre beláthatatlan bürokratikus kötelezettségek zúdulnak? 

Nagy kérdés, hogy ki fogja az őstermelői kör adatbekérését lebonyolítani. Minden jel arra mutat, hogy a Kamara ezt a nemes feladatot is – tagjainak nyújtott „színvonalas” szolgáltatásként - magára vállalja. Hiszen az őstermelői kártyákat a Kamara állítja ki, s már amúgy is működtet a tagok több milliárd forintos befizetéséből egy nem kevés adatszolgáltatással járó adatbázist.  

Ami tény, hogy az őstermelők még kiszolgáltatottabbakká vállnak. További bürokráciával sújtani őket, azért, hogy még mélyebben kotorásszanak a zsebükben, és ezt gazdabarát intézkedésnek nevezni több mint cinikus. Ez is, mint, oly sok más kamarai kezdeményezés bizonyítja, hogy a Kamara mennyire nem a gazdák mellett áll.