A szerződések nem védik a termelőket - Az „illetékes” Bizottságot ez nem érdekli

Régóta gondot jelent, hogy a termelők nem kapnak elégséges védelmet a szerződéses kapcsolataikban. Ez megnyilvánul a mindennapokban is - többek között a késedelmes fizetésekben -, de abban is, hogy egy - egy feldolgozó, kereskedő cég csődje rendszerint sok termelőt ránt magával.

Hiába írja elő a törvény a 30 napos fizetési határidőt, ha nem kényszerítik ki a betartását, hiába van késedelmi kamat, ha annak mértéke nem bír elrettentő erővel, hiába kötnek szerződést a termelők, ha annak feltételeit a felvásárlók „rugalmasan” alakíthatják. Az állam tétlenül nézni, hogy a termelőket büntetlenül kizsebeljék, néha enyhíti ugyan a termelők veszteségét, de nem hajlandó a probléma gyökerét kezelni.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) konkrét javaslatokat dolgozott ki, részben a meglévő szabályok ”termelő barátabbá” tételére, részben pedig az előírások betartatásának kikényszerítésére. Ez egy olyan közös ügy, aminek rendezése minden termelő számára egyaránt fontos.

Javaslatainkat az Agrárkamara (NAK), a társérdekképviseletek és terméktanácsok mellett elküldtük a parlamenti pártoknak is. A Jobbik Magyarországért Mozgalom benyújtja őket a Parlament elé, azonban a Mezőgazdasági Bizottság - „köszönhetően” a kormánypárti képviselőknek- megakadályozta, hogy az Országgyűlés foglalkozzon a kérdéssel.

Véleményünk szerint a termelői szerződések ügye nem politikai kérdés! Azonnal rendezést igényel! Konkrét javaslataink itt érhetők el. 

Kép forrása: Agrotrend