Demonstráció Gyálon és Alsónémedin 2008. november 28-án

Az ország több pontján demonstrációk zajlanak az állattenyésztési ágazatokban tapasztalható, a hazai gazdálkodókat rendkívül hátrányosan érintõ versenyhelyzet megváltoztatása érdekében. A MOSZ egyetért a termelõk követeléseivel.

 

Az ország több pontján demonstrációk zajlanak az állattenyésztési ágazatokban tapasztalható, a hazai gazdálkodókat rendkívül hátrányosan érintõ versenyhelyzet megváltoztatása érdekében.

 

A Mezõgazdasági Szövetkezõk és Termelõk Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarhatenyésztõk Országos Választmánya megalapozottnak és indokoltnak tartja a demonstrációt, abban részt vesz, tagjai személyesen is jelen vannak a demonstrációs helyszíneken.

 

A MOSZ egyetért a termelõk követeléseivel. Nemcsak a gazdálkodók, hanem a magyar fogyasztók érdeke is azt kívánja, hogy nõjön a hazai, biztonságos eredetû termékek aránya az áruházak termékkínálatában, csökkenjen az idegen adalékanyagot tartalmazó termékek részesedése, legyen megelõzhetõ a lejárt - vagy hamarosan lejáró - szavatosságú termékek értékesítése.

 

A demonstrációban résztvevõ tejtermelõ gazdálkodók mellett a sertés és baromfitartók, valamint a MOSZ állattartásban nem érintett tagjai is indokoltnak tartják a megmozdulást és szolidaritást vállalnak az abban részt vevõ termelõkkel. Szélesedik azon termelõk köre, akik helyi megmozdulásokat kezdeményeznek az áruházláncoknál.

 

Az élelmiszerkereskedelem nagy része a kereskedelmi láncok kezébe került és egyre nyilvánvalóbbá válik az erõfölénnyel való visszaélés, valamint az, hogy az érvényes jogi szabályozás és joggyakorlat nem képes az erõfölénnyel való visszaélés visszaszorítására.

 

A tisztességes verseny valamint a hazai munkahelyek megõrzése érdekében szükségesnek tartjuk, hogy a kormány kezdeményezzen és szervezzen egyeztetést a termelõk, a kereskedõk és fogyasztók részvételével a kereskedõk által korábban visszautasított etikai kódex elfogadásáról és az élelmiszerforgalmazás közös, átfogó ellenõrzésérõl, valamint egy új törvényi szabályozásról.

 

 

Budapest, 2008. november 27.

 

 

MOSZ Sajtóosztály                    bõvebb felvilágosítást ad

 

                                                        Tóth István titkár

                                                        06-1-312-0525

                                                        06-30-9-614-999