A kamarai elnök teljhatalma?

A Magosz és a kamarai elnök javaslatára módosul a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaráról szóló törvény, ami minden eddiginél nagyobb hatalmat adhat a kamarai elnök kezébe.

Az Országgyűlés előtt lévő javaslat szerint az Agrárkamara a gazdálkodókról - az eddig sem csekély mennyiségű adat mellett - adóhatósági, fogyasztóvédelmi és versenyfelügyeleti információkkal is rendelkezni fog, nyilvános adatbázis formájában. A javaslat szerint minderre az etikus üzleti magatartás vizsgálata érdekében van szükséges.

Különösen aggasztó, hogy a kamara folyamatos hozzáférést biztosít „szuper-adatbázisához” több hivatalnak (KSH, NÉBIH), előírva az átadandó adatok egyedi azonosíthatóságát. Így válik az anonim statisztika azonosítható nyilvános adattá.  Mindez a statisztikai adatgyűjtés szakmai és törvényes előírásainak sutba dobását jelenti. Lépés egy centralizált, totális adatbázis felé.

Még érdekesebb a módosítás azon pontja, amely tulajdonképpen adókivetési joggal ruházza fel az Agrárkamarát. Ugyanis költségtérítési díjat szedhet, ha a kormánnyal kötött „közfeladat ellátási megállapodás” nem nyújt elég fedezetet (költségvetési támogatást) a közfeladat ellátására. Az Agrárkamara pedig egyre több közfeladatot vesz át.

A módosító javaslat itt érhető el:

http://www.parlament.hu/irom40/02088/02088.pdf