A kormánynak már a saját határozata sem számít?

Az Országgyűlés a hét elején (dec. 9-én) megszavazta a költségvetés keretszámait. A fő számok elfogadásával már kizárólag a fejezeteken belüli átcsoportosításokról lehet dönteni.

A kormány 2014. július 31-én kelt határozatában felhívta a nemzetgazdasági minisztert, hogy az állattenyésztés és más munkaigényes ágazatok támogatására a költségvetési tervezés során a Földművelésügyi Minisztérium „Folyó kiadások és jövedelemtámogatások” fejezeti kezelésű előirányzatán 2015-ben 82,6 milliárd forint összeget tervezzen be. Ezzel szemben a 2015. évi költségvetési javaslatban az említett soron csupán 77,7 milliárd forint szerepel. A kormány ígéretei szerint pedig ez az összeg jelentett volna fedezetet az 1200 hektár felett gazdálkodó – támogatásmegvonással sújtott - állattenyésztők kompenzációjára.

A kormány korábban azt ígérte, hogy az állattartók és a munkaigényes ágaztok az 1200 hektár feletti támogatásmegvonással nem fognak rosszul járni. Nem kis körről van szó, hiszen a versenyképes állattenyésztés döntő hányada és a legális foglalkoztatás jelentős része a támogatásmegvonással érintett vállalkozásoknál koncentrálódik. Ráadásul a támogatásmegvonás mellett a magyar kormány egyéb, környezetvédelem- és agrárellenes tevékenysége, mint például az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) leállítása is ezt a kört érinti elsősorban. A foglalkoztató, állattenyésztő, környezetkímélő gazdálkodást folytató vállalkozások támogatottsága legalább 60 milliárd forinttal csökken 2015-ben.    

Az elhibázott agrárpolitikai lépések negatív és súlyos következményeire, az állatállomány és a legális munkahelyek csökkenésre a MOSZ többször is felhívta a figyelmet. Szép ígéretek vannak, az intézkedéseket azonban ezt nem támasztják alá. Ennek árát sajnos együtt fizetjük meg: a tejtermelés visszaesése, a juhágazat leépülése és a dohány, valamint a zöldség-gyümölcs ágazat ellehetetlenítése azon túl, hogy csökkenő állami bevételekhez vezet, növekvő szociális kiadásokkal jár vidéken. A növekvő fogyasztói árakban ennek következményeit a lakosság széles rétegei fogják megfizetni. 

Az említett kormányhatározat arról is rendelkezik, hogy a támogatási jogcímet évközben zárolni nem lehet. Mivel a költségvetési törvényben ez már nem jelenik meg, az elmúlt évek tapasztalatai alapján biztosak lehetünk benne, hogy a támogatási végösszeg és így a kormányígéret is még változni fog.  Egy felelős minisztériumi vezető megszólalása szerint, amikor zárolás van az biztos, hogy mindig érinti a gazdálkodók támogatásait, aminek nem örülünk, mert ezek a nemzeti agrártámogatási jogcímek azért vannak, mert adott ágazatokat uniós forrásból mondjuk, nem lehet támogatni.

 A MOSZ arra kéri a kormányt, hogy tartsa be saját határozatát, s a 2015. évi költségvetési törvényben a gazdálkodók érdekében érvényesítse a zárolási tilalmat, s a támogatási előirányzaton biztosítsa a 82,6 milliárd forintot.

Budapest, 2014. december 11.                                                                 Paragi Márton

                                                                                                              tanácsos

06-1-332-1163