Kit érdekel a helyi gazdálkodók véleménye?

Május 1-jéig nem tudnak megalakulni a helyi földbizottságok, mert tavaly nyár óta nem alkotta meg a Kormány a helyi földbizottságok tagjainak megválasztásához szükséges végrehajtási szabályokat. Rendelet hiányában a jegyző nem tudja összehívni a helyi gazdálkodói közösség közgyűlését, ezért a gazdálkodók - bár akarják - mégsem tudják megválasztani képviselőiket.

 

A tavaly nyáron elfogadott földforgalmi törvény egyik fontos vívmányaként kommunikálta a Kormány a helyi közösségek bevonását a földszerzési eljárásba. 2014. május 1-jétől a helyi földbizottság lenne hivatott megjeleníteni ezeket a helyi érdekeket és szempontokat a földforgalomban. Éppen ezért a MOSZ megdöbbenéssel értesült a vidékfejlesztési minisztérium álláspontjáról, amit a jegyzők tájékoztatása céljából adott ki, megnyugtatva őket, hogy jelenleg a helyi földbizottságok megalakulását illetően semmi dolguk nincs. A minisztérium nem érzi aggályosnak a helyi földbizottságok megalakulásának az elmaradását, hiszen a törvény lehetővé teszi, hogy a megyei földhivatal az Agrárkamara területi (megyei) szervét vonja be az eljárásba, ha a településen 2014. május 1-jéig a helyi földbizottság tagjainak megválasztására nem kerül sor.

A Kormány mulasztása zavart keltett, és érdemben módosította a helyi gazdálkodók beleszólási jogát abba, hogy ki vásárolhasson a településükön földet. Vajon miért nem fontos a Kormánynak a helyi gazdálkodók véleménye?

Bízunk benne, hogy - a helyi földbizottságok megalakulásáig - a kamara megyei szervezetei döntésük előtt kikérik a helyi gazdálkodók véleményét.

 

Budapest, 2014. április 16.                                    Sajtóosztály

 

További felvilágosítás:         Dr. Filipsz László                               Dr. Máhr András

                                               06-1-224-7081                                   06-1-312-0525