Sajtóközlemény - Ennyit ér a miniszter szava

Csalódott gazdálkodók tömegei várták, hogy megkapják az őket jogosan megillető területalapú támogatás előlegét. Sokukat ért csalódás. Több ezren egyáltalán nem, több tízezren pedig a nekik jogosan járó előleg csak egy részét kapták meg. Zömük ezt is csak az utolsó pillanatban. Az előlegfizetésre a vidékfejlesztési miniszter tett ígéretet, a termelőknek a jogszabályok alapján legkésőbb november 30-ig hozzá kellett volna jutniuk ezekhez a forrásokhoz.


Sokan – mivel hittek és bíztak a miniszter szavában –, már előre betervezték ezeket az összegeket munkabér, adó, bérleti díj, az év végi talajmunkák és inputanyag vásárlások finanszírozására. Ezek a gazdálkodók – különösen, akiket természeti események, pl. aszály, jégeső is sújtottak -, most rendkívül nehéz helyzetbe kerültek, hitelfelvételre szorulnak, fizetési késedelembe esnek, beruházásokról kell lemondaniuk.

 

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége elfogadhatatlannak tarja, hogy az államigazgatás egyes szereplői aktív közreműködésével elkövetetett csalások, visszaélések miatt a teljes agrártársadalomra a gyanú árnyéka vetüljön, és a minisztérium minden egyes termelőről azt feltételezze, hogy jogtalanul próbál támogatást igényelni, és ezért a normál ellenőrzéseken túl, időigényes, a támogatások kifizetését hátráltató, újabb és újabb ellenőrzéseknek vessék alá őket, ami miatt nem jutnak hozzá a nekik jogosan járó támogatási előleghez.

 

Elfogadhatatlan az a gyakorlat is, hogy a termelők akkor sem jutnak hozzá a pénzükhöz, ha az igénylésre jogosult területük elenyésző része még nem ellenőrzött, vagy ha az állami földhivatalok nem szolgáltattak időben adatokat a szintén állami kifizető ügynökségnek a termelők földhasználatáról.

 

Egy miniszter részéről a legnagyobb felelőtlenség olyan ígéretet tenni, amit nem képes betartani. Szavával gazdálkodók ezreit tévesztette meg, számos termelőt sodort rendkívül nehéz helyzetbe.

 

A gazdálkodók megszokták, hogy minden tettüknek súlya és következménye van. Jó volna, ha ez érvényes lenne a döntéshozókra is. Véleményünk szerint, a miniszternek ebben a helyzetben le kell vonni a szükséges következtetéseket.

 

Budapest, 2013. december 3.

 

                                                        MOSZ Sajtóosztály

 

További felvilágosítás:                                        

                            Tóth István                     Dr. Máhr András

                             titkár                             főtitkárhelyettes

                        06-1-312-0525                      06-1-224-7403