Sajtóközlemény - „Családi” egyeztetés a földtörvényről

A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint Fazekas Sándor miniszter „civil szervezetekkel” egyeztetett a Parlament előtt lévő földtörvény tervezetéről. Hogy pontosan miről, az kérdés, mivel a közlemény szerint a résztvevők is azzal váltak el a minisztertől, hogy szeretnék megismerni a tervezethez a kormány bejelentése szerint készülő módosításokat.

Nem kérdés viszont, hogy a minisztérium, az eddigi gyakorlatát követve, csak az általa kiválasztott szervezetekkel tudta le az illendő egyeztetést. Minden bizonnyal komoly szakmai súlya és a földkérdésben közvetlen érdekeltsége van például a Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak vagy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek és a többi jelenlévő öt hasonló szervezetnek, de talán túlzás lenne ezeket a magyar agrárium, a mezőgazdasági termelők képviselőinek tekinteni. A hét résztvevőnél még a kamarai választásnak nevezett színjátékban is több támogatót tudott a minisztérium felmutatni a választáson egyedül induló MAGOSZ jelöltjeihez.

Nem kapott viszont meghívást az egyeztetésre a termőföld közel felét használó társas vállalkozások érdekképviselete, a MOSZ. Talán azért, mert korábban részletesen elemezte a kormány törvényjavaslatát és kimutatta a mezőgazdasági termelésre, a vidéki foglalkoztatottságra várható negatív hatásait és nyomatékkal felhívta a figyelmet arra, hogy a törvény következtében  az élelmiszer árak drasztikusan növekedni fognak.

A MOSZ – annak ellenére, hogy eddig nem került sor érdemi egyeztetésre - fenntartja a tervezettel kapcsolatos észrevételeit és követeli azok figyelembe vételét, így kiemelten az alábbiakat:

Elfogadhatatlan, hogy a hogy a földtulajdon-szerzésre jogosultak személyi körének néhány tízezer főre való leszűkítése leértékeli a termőföld tulajdont és ezzel vagyonvesztéssel sújtja a közel kétmillió tulajdonost.

A MOSZ tiltakozik az ellen, hogy a termőföld szerzésére egyedül jogosult „földműves” fogalmából a tervezet kizárja a mezőgazdaságban élethivatásszerűen dolgozó alkalmazottakat, akiknek nem lenne lehetőségük még minimális mértékű földtulajdon szerzésére sem.

A jogállamisággal ellentétes az, hogy a tervezet önkényes mérlegelési, döntési lehetőséget adna az engedélyező állami szervnek.

A társas vállalkozások földhasználatának irreálisan alacsony szintre (1200 hektár) való korlátozása kérdésessé teszi ezek életképességének fenntartását. Különösen sújtja ez az állattartást – aminek a zöme a társas vállalkozásoknál van – a szükséges takarmánytermő területektől való megfosztással, ami tovább rontja az amúgy is történelmi mélyponton lévő ágazat helyzetét.

 A tervezet a társas vállalkozások számára foglalkoztatási kötelezettséget ír elő. Ugyanakkor a törvény nem ír elő semmiféle foglalkoztatási kötelezettséget a családi gazdálkodókra, egyéni vállalkozókra nézve, akik pedig jelentős területek (500 illetve 300 hektár) használatára jogosultak.

A MOSZ hangsúlyozza a miniszter személyes felelősségét a törvénytervezetért, a szakmai, gazdasági vidékpolitikai következményekre figyelmeztető észrevételek következetes elhallgatásáért és az érdemi egyeztetések hiányának a tegnapihoz hasonló színjátékokkal való leplezéséért.

 

Budapest, 2013. március 6.                                       MOSZ Sajtó

További információ:

Dr. Máhr András főtitkár-helyettes

Tel: 224 74 03

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. hu