Sajtóközlemény: Tüntető távollét az agrárkamarai választáson

Véget ért az Agrárkamarai választási színjáték újabb fejezete, a gazdálkodók csattanós választ adtak: a közel 198 ezer választásra jogosult kamarai tag alig 7 %-a szavazott, ráadásul közülük sokan érvénytelen voksot adtak, így fejezve ki tiltakozásukat a procedúra ellen.

 

A választáson összesen 1230 kamarai küldött került megválasztásra, vagyis egy küldöttre, alig több mint 11 érvényes szavazat jut. Volt olyan – meghatározó mezőgazdasági termeléssel bíró megye -, ahol a részvételi arány az 5%-ot sem érte el.

 

Az összes, mintegy 450.000 potenciális kamarai tagot figyelembe véve az érintettek alig 3%-a képviseltette magát a szavazáson.

 

Ez a részvételi arány - különösen a hangzatos nyilatkozatok tükrében – teljes kudarcnak tekinthető, és jól kifejezi azt, hogy az ágazat szereplői nem voltak hajlandók részt venni ebben a kijelölési komédiában, hiszen milyen választás az, ahol egyetlen zárt listára lehet csak szavazni, ahol nincs választási alternatíva, ahol nem lehet személyekre javaslatot tenni és nincs helye vitának.

 

Az agrárkamarai választások végeredménye világosan jelzi, hogy - kötelező tagság ide, vagy oda - az új kamara nem kapta meg a tagságától azt a legitimációt melyre számított, a tagságra kötelezettek mindössze 3%-a támogatta a MAGOSZ küldött listát.

 

Azok az aggályok, amelyeket a MOSZ a választás menetével kapcsolatban megfogalmazott, visszaigazolódtak a megyei küldöttek megválasztásában is, nem teljesültek az arányos képviselet biztosítására vonatkozó elvárások. Egy önmagát erős és egységes köztestületnek nevező szervezet nem épülhet ilyen ingatag alapokra.

 

Beszédes, hogy az agrárkamarai tagságra kötelezettek 97%-a távol maradt a választástól. Ez a megdöbbentő mértékű érdektelenség jól mutatja a gazdálkodók viszonyát a kialakult helyzethez.

 

A fenti számok tükrében mindenki döntse el, mennyire tartja legitimnek, az egész ágazat képviseletére jogosultnak az újonnan felálló szervezetet.

 

Budapest, 2013. február 26.                                  MOSZ Sajtóosztály

 

Bővebb felvilágosítást ad

                                                                           Tóth István

                                                                           06-1-312-0525