Sajtóközlemény - A MOSZ tiltakozik a fordított áfa részleges bevezetése ellen a sertéságazatban

A Vidékfejlesztési Minisztérium által – alig három hete - egyszer már elvetett, majd a kormány által újra felkarolt javaslat nem oldja meg az ágazat kifehérítését, sőt akár újabb szereplőket szoríthat a feketegazdaságba és a javaslat hiányosságait kihasználva új, tisztességtelen módszerek alkalmazására ösztönözhet.

  

Az áfa visszaélések zöme nem az élősertésnél, hanem az uniós importból származó húsoknál, húsrészeknél tapasztalható, ezekre viszont a kormány javaslata alapján a fordított áfa nem vonatkozik, így az ÁFA csalások lehetősége nem szűnik meg.

 

A fordított áfa bevezetése a legálisan tevékenykedő sertéstartók likviditási helyzetét több milliárd forinttal rontja, ennek áthidalására hiteleket kell felvenniük, amelyek jelentős kamatköltséggel járnak, ráadásul mindezt egy olyan időszakban, amikor a takarmányárak drasztikus növekedése miatt a termelők egyébként is rendkívül nehéz helyzetben vannak.

 

Elviselhető és részeredményt hozó megoldást jelentene, ha a fordított ÁFA hatálya alá tartoznának a keverék és fehérje takarmányok, valamint a húsok is.

 

Amennyiben a fordított ÁFA csak az élősertésre és félsertésre kerül bevezetésre, akkor az ennek következtében fellépő finanszírozási nehézségek miatt lényegesen csökken annak a segítségnek az értéke, amit az egy héttel ezelőtti döntésével a kormány sertéstartóknak adott. Az akkor meghozott intézkedések egy részének épp az volt a célja, hogy javuljon a sertéstartók likviditása, csökkenjen a költségük, míg ha a fordított ÁFA csak az élősertésre és félsertésre kerül bevezetésre, akkor romlik a likviditási helyzetük, növekednek a költségeik.

 

Átfogó és eredményes megoldást a legális piaci szereplők és az állam számára egyaránt az hozna, ha hatékonyabb ellenőrzésekre, az áfa-csalásokra létrehozott cégek adóhatóság és élelmiszerlánc biztonsági hivatal általi kiszűrésére, a nyomon követhetőségi előírások betartatására, a húskereskedelem fokozott ellenőrzésére kerülne sor.

 

Ebben a hazai sertéstartók eddig is partnerek voltak, és a jövőben is azok lesznek.

 

 

Budapest, 2012. szeptember 06.

 

  

További felvilágosítás:                                           Dr. Máhr András

                                                                                  224-7403

                                                                                  30-456-4288